Waw magazine

Waw magazine

Menu

25e EDITIE Francofolies de Spa

  • Tourisme
  • / Culture
  • / Francofolies
Liège  / Spa

Door Waw

Van 19 tot 22 juli

 

 

De Francofolies de Spa werden in 1994 opgericht en zijn geïnspireerd op de Francofolies van La Rochelle en Montreal. Heel snel zijn de Francofolies de Spa dé zomerreferentie voor Franstalige artiesten en, in het bijzonder, voor de Belgische bühne geworden.

Het festival uit Spa, dat aan muziek, meer bepaald aan alle soorten Franstalige muziek is gewijd, heeft zich aan de muzikale ontwikkelingen aangepast zonder zijn eigen DNA te verliezen : hoofdacts en ontdekkingen in een gezellige familiale sfeer in het hart van de thermenstad.

Het merendeel van de Franstalige sterren stond ooit al op het festivalpodium en talloze Belgische kunstenaars zijn ook in het begin van hun carrière tijdens de Francos opgetreden.

In 25 edities hebben de Francofolies de Spa duizenden concerten aangeboden, tienduizenden muzikanten ondersteund en honderdduizenden festivalgangers verwelkomd ! Het is zeker niet makkelijk om uit zoveel goede momenten te kiezen, maar hier dan, in tien afbeeldingen, enkele markante herinneringen aan de Francofolies.

Pierre Rapsat zette zich met hart en ziel in voor de creatie van het festival: zonder hem waren er misschien geen Francofolies geweest in Spa. Na een «Fête à» in 1994 nam hij in 1996 de gewaagde opening act van Johnny voor zijn rekening en zou in 1999 nog eens terugkomen. Na zijn tragische dood in 2002 hebben de organisatoren het hoofdpodium naar hem vernoemd.

In 1994 zat Indochine in Frankrijk enigszins in een dieptepunt maar niet in Spa waar de groep van Nicola Sirkis de hoofdact van deze eerste editie verzorgde en deelnam aan de lancering van het festival. Later zou de groep nog twee keer terugkomen.

Hét evenement van 1996 : Johnny Hallyday staat voor de derde editie op de affiche van de Francofolies, die voor het eerst uitverkocht waren! Nodeloos te zeggen, hoe blij zijn fans waren.

Met zijn groep Les Charts, trad Calogero in 1995 voor het eerst op in de Francos. Een paar jaar later barstte zijn solocarrière los maar toch bleef hij trouw aan het festival. In 2011 bood hij de Francofous een exclusief concert aan met zijn symfonietournee. 

10 jaar

In 1996 begint de fantastische carrière van Pascal Obispo. Na zijn optreden in het Parc de 7 Heures keert hij als hoofdact terug in het Casino en geeft hij geregeld een concerten op de Place de l'Hôtel de Ville. Een buitengewone showman en zanger.

Sinds het uitbarsten van de Bruelmania in het begin van de jaren '90 heeft het succes van Patrick Bruel nooit aan intensiteit ingeboet en zijn al zijn concerten uitverkocht ! Een grandioos podiumartiest, die zowel omringd door muzikanten als solo op zijn gemak is.

Na een eerste concert in 2008 triomfeerde het toen nog onbekende magische trio Puggy meerdere malen in het Village Francofou. Hier staan ze in 2016 naast de festivalvrijwilligers voor een emotionele finale.

Stromae verovert de wereld in 2014. Zijn ongelooflijke show zet de Place de l'Hôtel de Ville in vuur en vlam. Om hem te kunnen verwelkomen met zijn overvolle agenda is het festival gedwongen, een avond eerder te beginnen dan gepland. Een unicum.

De onmiskenbare Belgische kunstenaar Loïc Nottet van 2017 presenteerde in de zomer zijn allereerste ambitieuze show waarin zang, dans en strakke visuals op elkaar werden afgestemd. De typische Belgische regenbuien tijdens het concert in Spa hebben in geen geval het enthousiasme van de vele fans bedorven.

In 2015 en 2017 waren beide concerten van Bigflo & Oli in het Village uitverkocht. Niet alleen zetten de twee broers de scène in vuur en vlam, maar ze gooien er ook met glans en talent intelligente teksten uit. Schitterend !

À lire aussi

Your opinion counts