Waw magazine

Waw magazine

Menu

Hommages

  • Tourisme
  • / Culture
  • / Francofolies
Liège  / Spa

Door Waw

Deze 25ste editie  is gewijd aan twee grote artiesten die dit jaar zijn overleden en die, elk op hun eigen manier, een stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van het festival : Maurane en Mario Guccio.

 

 

Na twee jaar afwezigheid bereidde Maurane haar terugkeer voor met een eerbetoon aan Jacques Brel. Helaas besloot het lot er anders over: de mooiste stem van het Franse chanson heeft ons verlaten, terwijl we ons zo op haar terugkeer verheugden.

Ze stond op elke bühne van het festival: het podium Pierre Rapsat, de grote Salle des Fêtes van het Casino en trad op in het Petit Théâtre, in een intiemere sfeer.

Ze hield van artistieke ontmoetingen, gasten en duo’s : we zagen haar in het Fête à Fugain, voor een memorabel duet met haar vriendin Lara Fabian, met Jean-Louis en Marie Daulne (Zap Mama), Jean-Jacques Vannier en natuurlijk Philippe Lafontaine.

We denken hierbij ook terug aan de onvergetelijke « collectieve » Belgomania-avond, een creatief optreden op de Francos van La Rochelle in het Théâtre de la Coursive.

Een onvergetelijke avond met 100 % gegarandeerd Belgisch talent dat nog lange tijd één van de grote successen zal blijven van de Francos de Spa, geëxporteerd met Carton, Marka, Jeff Bodart, Philippe Lafontaine en Maurane. Kortom, een cocktail van de sfeer en productie Made in Belgium!

Maurane betekent ook een geweldige muzikale ervaring: van Starmania tot Les Enfoirés met experimentele ontmoetingen, waaronder het zeer mooie HLM-trio (Steve Houben, Charles Loos en Maurane). Geweldige herinneringen, die ons voor altijd bijblijven.

Al onze dank voor deze prachtige momenten.

Met of zonder Machiavel heeft ook Mario Guccio de geschiedenis van de Francofolies geschreven.

Je hoeft maar te denken aan het beroemde «Fête à Sttellla» in 1996, waarbij Machiavel weer optrad en de band nieuw leven inblies. Er was een hechte band ontstaan.  

Trouw aan het festival en in nauwe samenwerking met de organisatoren, heeft Mario onder alle omstandigheden het beste van zichzelf gegeven.

Ook hij, een groot zanger, componist, schrijver in zijn vrije tijd met een fantasievolle persoonlijkheid, heeft ons té snel verlaten. Hij hield van de Francofolies en dit was wederzijds.

Zeker is dat deze artiesten met uitzonderlijke stemmen daarboven allemaal zingen met Pierre Rapsat, Jeff Bodart en Jean-Louis Foulquier, oprichter van de Francofolies en grote radiopersoonlijkheid die ze altijd bijstond.

À lire aussi

Your opinion counts