Waw magazine

Waw magazine

Menu
© AccalmiesStudio-Ouverture-Biennale
© AccalmiesStudio-Biennale-Ouverture
© OlivierSonck_Ivredhistoires_OrlandoCampione
© Mara De Sario

Bergen 2025

  • A la Une
Hainaut  / Bergen

Door Catherine Moreau

BLIJVENDE DORST NAAR CULTUUR


© AccalmiesStudio 

Vijf jaar geleden schitterde Bergen als Europese Culturele Hoofdstad. Een duizendtal culturele activiteiten en meer dan twee miljoen bezoekers… Heeft dat grote feest andere projecten doen ontluiken ? Ja, antwoordt de Fondation Mons 2025, die de drijvende kracht wil zijn achter de maatschappelijke deelname.


Vijf jaar geleden kon je in Bergen op de koppen lopen. Met pieken van 100.000 bezoekers bij het openingsfeest en 180.000 verkochte tickets voor de tentoonstelling Van Gogh in de Borinage, in het Museum voor Schone Kunsten! De vijf musea die toen het daglicht zagen, stellen het tamelijk goed. Het Belfort, het Doudou-museum en het SILEX’S, het interpretatiecentrum voor neolithische mijnbouw in Spiennes, vormen (samen met andere) haltes op de Unesco-fietsroute die werd uitgestippeld door Belgique Wallonie Tourisme. In het ‘Mons Memorial Museum’ kan men tot begin volgend jaar in de huid kruipen van een Amerikaanse of Duitse soldaat, van een weerstander of een Bergense burger in 1944. En de Artotheek blijft plaats bieden voor Bergense collecties en tentoonstellingen. Ook Arsonic, het in 2015 opgerichte ‘Maison de l’Écoute’ (Luisterhuis) – zie vorige pagina’s – organiseert het ene muziekseizoen na het andere.

De bewoners, van hun kant, hebben het avontuur voortgezet. De ‘Amis de la Guinguette littéraire’ (Vrienden van de Letterkundige Taverne) brengen in het Maison Losseau, dat in 2015 tot literair centrum werd bevorderd, concerten en ontmoetingen met romanschrijvers. En boven de vroegere militaire bakkerij bewerken utopieliefhebbers de ‘Jardin Suspendu’ (Hangende Tuin), waar ze kunstenaars ontvangen en vertelworkshops organiseren.

Vijf jaar geleden schitterde Bergen als Europese Culturele Hoofdstad. Een duizendtal culturele activiteiten en meer dan twee miljoen bezoekers ...


‘De Grote Acht’ komt terug in 2021

Dat is ons doel : de burgers tot deelnemen aansporen”, verklaart Natacha Vandenberghe, de interim-directrice van de Stichting Bergen 2025, de erfgename van die uit 2015. Op haar actief heeft ze de ‘Grand Huit #2’, die in 2018 een heruitgave bracht van de manifestatie die drie jaar vroeger 50.000 inwoners op de been bracht in de acht gemeenten van Groot Bergen. Met een uitbarsting van creativiteit en feestmomenten. Voor de volgende uitgave, in de herfst van 2021, hebben we verenigingen en burgers uitgenodigd om een feestweekend te organiseren in die acht gemeenten. En we willen ze geleidelijk op hun eigen vleugels leren vliegen. Opdat ons klein zeskoppig team meer toegang tot cultuur zou geven door nieuw publiek te zoeken.


©OliB

Tweemaal kunst in de stad

Een andere vrucht van Bergen 2015 is ‘L’art habite la ville’ (Kunst woont in de stad), waaraan de Stichting, de Stad en cultuuroperator Mars (Mons arts de la scène - Toneelkunsten Bergen) meewerkten onder de naam ‘Mons Capitale culturelle’. De organisatie werd gefinancierd met het overschot van Bergen 2015 (5,5 van de 71 miljoen euro) en bracht een dertigtal creaties van inwoners en kunstenaars tot stand, zoals, vlakbij de kapittelkerk, het beeldhouwwerk ‘Lucie et les papillons’, een puzzel van meer dan 1600 stukken die werd gelegd door de Franse kunstenaar David Mesguich, met medewerking van de studenten van de School voor Sociale Promotie van Jemappes-Quiévrain en van de Ondernemingenclub Bergen 2025. En krachtige momenten, zoals een tentoonstelling van werk van Niki de Saint Phalle en ‘La Grande Clameur #2’, waarbij 600 koristen een aan de heilige Waldetrudis gewijde compositie van Jean-Paul Dessy uitvoerden.

Een openluchtmuseum

‘L’Art habite la ville #2’ begon, nu onder de hoede van Visitmons en van de Stad, in juli een vijftiental nieuwe fresco’s te maken in Bergen en de dorpen. Omdat de Stad elk jaar een prestigieuze expositie wil brengen, toont het Museum voor Schone Kunsten in oktober werk van de Amerikaanse popartiest Roy Lichtenstein.

Bergen 2015 heeft sporen nagelaten”, besluit Natacha Vandenberghe. “Cultuur wordt gedeeld en tussen musea en stedelijke ruimte ontstond er een band die haast een fabrieksmerk werd. Instellingen en cultuuroperatoren kennen elkaar beter en werken meer samen. Het bedrijfsleven geeft logistieke en financiële steun aan culturele projecten. Resultaat : in 2016 waren er minder bezoekers, maar nu halen we overal weer het peil van 2015. En momenteel trekt de door de Stad georganiseerde tentoonstelling ‘Légacy’ van Yann Artus-Bertrand veel volk ! 


© Ville de Mons / Oswald Tlr 

‘L’Art habite la ville #2’ begon, nu onder de hoede van Visitmons en van de Stad, in juli een vijftiental nieuwe fresco’s te maken in Bergen en de dorpen.


www.mons2025.eu

 

À lire aussi

Your opinion counts