Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Alain Voisot

De discrete

  • Dossier
Wallonie  / Visé

Door Alain Voisot

Dit stadje aan de Maas is erg discreet vergeleken met de schat die ze huisvest. Tegenover de enige ingang van dit stadje bevindt zich de kleine Sint-Martinuskerk die het reliekschrijn van Sint-Hadelinus huisvest, het oudste van België. Deze unieke stadsschat heeft voortaan een plaatsje in het midden van de hoofdbeuk onder een kist uit veiligheidsglas.

Hadelinus stichtte de abdij van Stavelot in 662. Hij overleed in 692. Karloman, de oudste zoon van Karel Martel, noemt zijn naam voor het eerst in 747 in een testament waarin hij zijn domein in leen geeft aan de abdij van Stavelot. Het volledige lichaam van de heilige man werd bewaard in de collegiale van Celles die hij ook had opgericht, tot het kapittel in de helft van de 14de eeuw wordt overgebracht naar Visé. Volgens de kronieken was op 11 oktober 1338 het lichaam van de heilige volledig en in goede staat, met uitzondering van een arm die naar de abdij van Stavelot werd gebracht. Op 26 oktober 1413 verliest St.-Hadelinus zijn hoofd. Het wordt weggenomen om in een reliekbuste bij een particulier te worden gezet. Nog later wordt het reliekschrijn opnieuw geopend om enkele kledingstukken en het bot van de onderarm weg te nemen, nadien worden nog enkele delen weggenomen voor de abt van Orval, die het klooster van Cugnon opnieuw opbouwde dat door St.-Hadelinus was gesticht. Vandaag, na heel wat voorvallen en verstoppertje spelen, kunnen de resterende overblijfselen eindelijk in vrede rusten.

Het is een vreemd stuk, onmiskenbaar gehuld in een waas van mysterie. Acht reliëfs van gedreven zilver en gegoten brons beelden episodes uit het leven van Sint-Hadelinus uit. Vier van deze panelen, die wel stripverhalen lijken, worden door hun stijl toegeschreven aan Reinier van Hoei. De andere zijn soberder en komen niet los van de stijl van de 11de eeuw. De reliëfs van de puntgevels en de inscripties die elk deel omlijsten zijn waarschijnlijk afkomstig van een schrijn uit die tijd. Een van de gevels beeldt Christus af die spijk en basilicum vertrapt, de andere toont de Heiland die Sint- Hadelinus en Sint-Remaclus kroont. In het macabere spel dat met relikwieën werd gespeeld, zouden die van Sint-Hadelinus als ‘reserve’ hebben gediend.

Lekker eten

Dit is de gelegenheid om een plaatselijke specialiteit te proeven die nationaal succes verdient:
L’Oie à l’instar de Visé

Au Vî Mayeur
Route de Jupille 55, B-4600 Visé
L’Autobus
Avenue du Pont 24, B-4600 Visé
Le Saint Pierre
Rue du Village 32, B-4600 Lanaye-Visé
La ferme d’Artagnan
Rue de Tongres 77, B-4684 Haccourt

À lire aussi

Your opinion counts