Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Trésor de Liège

De schatkamer van de Sint-Pauluskathedraal

  • Dossier
Wallonie  / Luik

Door Alain Voisot

Deze stad, even revolutionair als devoot, doet nooit half werk, dat is een constante in haar geschiedenis. Ze bouwt kerken op elke straathoek en is in 1794 vervolgens een van de weinige steden die haar kathedraal met de grond gelijkmaakt. Het Musée de la Vie Wallonne heeft de guillotine bewaard, je weet maar nooit!

Een middeleeuwse stad

De vurige stede, ook vurig in haar toewijding, baadde volledig in mystieke sublimatie. De kerken, kapellen en kathedraal verzamelen titels en richten totems op, want je moet zien en voelen om te geloven, om de zaligheid van een geloof te voelen en te ervaren dat eindelijk wordt geopenbaard door dit stukje bot, hout, stof, of wat dan ook. Voor de massa is het leven een kwelling dat door de goddelijke gratie wordt beheerst. Théodore Gobert, die de geschiedenis van de Luikse straten beschreef, roept sfeerbeelden op en de scherpe geuren van de nabijgelegen smederijen waar sulfiden van koper, zilver en lood of borax worden vermengd voor het niëlleren van fijn bewerkte stukken. Het gegraveerde metaal wordt gevuld met dit bijtende mengsel dat in de met een burijn gegraveerde tekening wordt gegoten. Het oppervlak werd vervolgens geschuurd en urenlang met kalk gepolijst om de bramen te verwijderen. Ten slotte werd het gepolijst met kaolien om een schitterende glans te verkrijgen. Ook andere materialen worden gebruikt: verguld koper dat eruitziet als goud, zilver, messing… allemaal materialen die gemakkelijk kunnen worden ‘geïndustrialiseerd’. Men specialiseert zich en standaard ornamenten vervoegen discreet de creaties die van een steeds groter vakmanschap getuigen: gedreven, geciseleerd, gewaarmerkt en geponst metaal of cloisonné of champlevé emailwerk, niëllo, filigraan, vernis brun of gravures, alles wordt uit de kast gehaald om de wensen van bewonderende geldschieters te vervullen. Techniek staat ten dienste van creativiteit, stijl en verfijning. Elk werk is uniek en wordt gemaakt op basis van ontwerptekeningen die worden besproken met opdrachtgevers die van heinde en verre komen om deze beroemde Maaslandse edelsmeden van de 12de eeuw te ontmoeten.

De schat van de Sint-Lamber tuskathedraal werd al in 1468 geplunderd door Karel de Stoute en geraakte tijdens de Franse Revolutie verspreid, wat aanleiding gaf tot heel wat legenden over verborgen schatten in de streek rond Luik. Enkele delen werden verzameld en bevinden zich in de Sint-Pauluskathedraal, zeldzame getuigen van het intellectuele kapitaal van het Westen in de middeleeuwen.

Om de ‘historische’ leemte op te vullen wordt het patrimonium van de zes duizendjarige kerken van Luik sinds kort samengebracht in het museum (de stad vierde in 1980 haar duizendjarig bestaan sinds haar oprichting door Notger). Er is Saint-Jacques, groots en licht; Saint-Jean, bescheidener en donkerder; Saint-Denis, opgericht door Notger; Sainte-Catherine, in de buurt van het Musée de la Vie Wallonne; Saint-Barthélemy, symbool van de middeleeuwse stijl van de Maasvallei en, verborgen in het oude begijnhof, Saint-Christophe, verrassend door zijn mengeling van stijlen.

De onopvallende ingang is verstopt in de rue Bonne fortune, de straat die haar naam niet heeft gestolen. Via de kloostergangen komt u in een reeks zalen, samen goed voor 1.500 m². De schatkamer is op enkele jaren tijd een echt museum van religieuze kunst geworden. De drie niveaus van het oude museum van de kathedraal en de westvleugel werden helemaal opnieuw ingericht. Op de benedenverdieping kunt u zich dankzij een historisch en geografisch overzicht van het prinsbisdom in de tijd situeren. Een kaart vormt het decor en in het midden van de zaal bevindt zich een informatiezuil die enkele belangrijke details toelicht. Daarna wordt u ondergedompeld in de geschiedenis van de Sint- Lambertuskathedraal, de bouw en afbraak ervan.

 Het hoogtepunt, op een voetstuk, is de statige reliekbuste van Sint-Lambertus. Het is het grootste stuk uit de laatgotiek dat nog bewaard is in Europa. De patroonheilige van het diocees is tot aan het middel afgebeeld en rust op een sokkel met zes nissen die zijn levensverhaal vertellen.

Chronologisch bekeken is het eerste kunstwerk dat het meest representatief is voor de kunst van de Maasvallei het bekken van de beroemde doopvont van de kerk Notre-Dame, dat vandaag wordt bewaard in de Luikse Saint- Barthélemy-kerk (1107-1118).

 
Logies

Le Crown Plaza
Rue du Mont-Saint-Martin 11, B-4000 Liège
+32 (0)4 222 94 94
www.crowneplazaliege.be

 

Lekker eten

As Ouhes
Place du Marché 21, B-4000 Liège
Le Jardin des Bégards
Boulevard de la Sauvenière 70b, B-4000 Liège
L’Héliport
Esplanade Albert Ier 7, B-4000 Liège

À lire aussi

Your opinion counts