Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Patrice Gueritot
© Sophie Roscheck

De levensloop van een paardenliefhebster

  • Business
Liège  / Blegny

Door Violaine Moers

Sophie Roscheck heeft een passie voor paarden en nieuwe technologieën. De Luikse, die afkomstig is uit de pers- en marketingwereld, had oog voor de kansen die ze onderweg tegenkwam en speelde in op actuele trends. We volgen de levensloop van een paardenliefhebster.

 


«Ik heb altijd van paarden gehouden. Hoewel we het thuis niet breed hadden, kreeg ik op een dag een manegepony van mijn vader. Daardoor heb ik ontzettend veel geleerd van het leven. Het paard houdt je een spiegel voor. Omdat je met het dier leert communiceren, is het eigenlijk een grote leraar. De paarden hebben mij geleerd om streng, dapper, meelevend en respectvol te zijn.

Voor Sophie, die twee tot drie uur per dag paardrijdt, blijft die liefde voor paarden altijd bestaan. Tegelijkertijd ontstaat er een andere passie, want volgens haar heeft digitale technologie de toekomst. Voor haar communie vraagt Sophie een computer. En zo schrijft ze op 12-jarige leeftijd haar eerste programma! Ze is vastberaden om zelfstandig te worden en haar eigen bedrijf op te zetten. Ze richt zich op het kappersvak, haar eerste carrièrestap. “Ook toen was ik al vaker op mijn computer in het achterkamertje te vinden dan in de salon. Ik leerde mezelf op internet om een Excel-werkblad te maken, de voorraden te beheren, de bestellingen te digitaliseren enz.

Sophie gaat vervolgens als verkoopster werken bij de Gouden Gids. “Ik begeleidde zelfstandige ondernemers bij het ontwerpen van hun site en hun online catalogus. Daar heb ik pas echt de kracht van digitale technologie ontdekt.

“Met Ekism ID volg je van dag tot dag de training en verzorging van je paard of pony. De Waalse paardensector, die weer volledig opleeft, verdiende wel zo’n digitale oplossing.”


Mobiele apps voor moderne ruiters

Gaandeweg, met name na een kort verblijf op het kabinet van Didier Reynders, bouwt Sophie een netwerk op waardoor ze interessante mensen kan ontmoeten. “Dat was voor mij de mooiste periode in mijn carrière als werkneemster. Ik was omringd door briljante en aardige mensen. Alles is dus mogelijk, zelfs wanneer je als kapster begint!”, zegt ze lachend. “Daar zijn mijn ogen geopend voor de macht van de pers.

Vervolgens gaat ze voor Apptree werken als freelance adviseur op het gebied van mobiele apps. Dat is de springplank die haar in staat stelt om een sprong voorwaarts te maken en de applicatiesuite Ekism te ontwikkelen. Dat zijn gratis apps die ruiters helpen om de verzorging van hun paard, hun identiteitsbewijs, hun training enzovoort te beheren. “Met Ekism ID volg je van dag tot dag de training en verzorging van je paard of pony. De Waalse paardensector, die weer volledig opleeft, verdiende wel zo’n digitale oplossing.

Ze wordt op het idee gebracht door haar dochter, die een wit bord gebruikt om het verzorgings- en trainingsprogramma voor de komende week op te stellen, zoals alle maneges dat destijds deden. Aan het einde van de week moet je het bord wissen en gaan alle gegevens verloren. Dat probleem is nu opgelost dankzij Sophie!

Een nieuw tijdperk voor ruiters

De nieuwe versie van de Ekism ID-app telt nu 10.000 gebruikers, die 15.000 paardenprofielen in de app hebben aangemaakt! De gebruiker kan in de app een profiel van zijn paard aanmaken, zijn training en verzorging noteren en een samenvatting van zijn activiteiten maken. Maar hij kan ook aangeven met wie hij zijn gegevens wil delen, zien hoe lang hij bezig is en wat het kost om een nieuw paard te kopen! Een soort afgeschermd Facebook-profiel in combinatie met een app die vergelijkbaar is met een mobiel trainingsprogramma voor sporters. “Ik ben het Zwitserse zakmes van de moderne ruiter”, legt Sophie uit.

“Zal ik een concreet voorbeeld geven? Stel dat ik met twee paarden op weg ben naar een concours en pech krijg op de autosnelweg. Ik ga dan naar Ekism Pro, doorzoek in de categorie ‘Transport’ de lijst van transporteurs, bepaal mijn locatie en stel tot mijn opluchting vast dat er vlakbij een transporteur is die ik kan bellen.” De betaalde versie voor de verkoop van paarden stelt Sophie in staat om te leven van haar app.

Voor blinde ruiters

Maar Sophie is niet van plan om het daarbij te laten. Ze wil haar app graag ontwikkelen om blinde ruiters te helpen. “Ik maak deel uit van de Commissie Middelen van de vzw ‘La Lumière’. Ik heb negen jaar samengeleefd met iemand die geleidehonden fokte en ik heb veel contact met blinde ruiters. Het is dus logisch dat ik iets nuttigs ontwikkel om hun dagelijks leven te verbeteren.”

Omdat blinde ruiters hoorbare aanwijzingen nodig hebben, krijgen ze hulp van een ‘roeper’, die aangeeft welke weg ze moeten volgen. Met de app zou het mogelijk zijn om geluidsbakens te maken die de ruiter zelf langs de route kan plaatsen, zodat hij zelfstandig kan paardrijden.

‘In de ogen van Ophélie’

Dit project heeft aanleiding gegeven tot een ander idee. ‘L’aventure humaine’ is een reeks documentaires die Sophie Roscheck met regisseur Ludovic Daxhelet gaat maken. De eerste aflevering vertelt het verhaal van Ophélie, een blinde paardrijdster die de beste ruiters vergezelt tijdens een zesdaagse tocht door Jordanië. Een mooi avontuur om te volgen!

EKISM sprl
Sophie Roscheck
+32 (0) 483 07 56 59
info@ekism.be

À lire aussi

Your opinion counts