Waw magazine

Waw magazine

Menu
© E-peas
© E-peas

E-peas

  • Dossier
Brabant wallon  / Mont-Saint-Guibert

Door Waw

barst van de energie

Met zijn elektronische systemen die het mogelijk maken om teruggewonnen energie in batterijen op te slaan, biedt e-peas, een start-up uit Mont-Saint-Guibert, innovatieve oplossingen om de autonomie van verbonden apparaten te vergroten.

 

Een groenere toekomst voor de planeet vereist natuurlijk een beter beheer van het energieverbruik en een grotere duurzaamheid van de apparatuur. Deze twee doelen staan centraal in de activiteiten van e-peas. De innovatieve start-up in halfgeleiders is voortgekomen uit het onderzoek van Geoffroy Gosset en Julien De Vos naar zeer energiezuinige oplossingen in het laboratorium voor micro-elektronica van de UCL. Het bedrijf levert apparatuur en oplossingen voor de terugwinning van omgevingsenergie, of het nu gaat om fotovoltaïsche, thermische, trillings- of radiofrequentie-energie. Hierdoor kan met name de autonomie van een hele reeks – al dan niet verbonden – apparaten aanzienlijk worden vergroot. Dat gebeurt door de levensduur van de batterijen te verlengen of, in sommige gevallen, helemaal geen batterijen te gebruiken.

Met onze oplossingen kan de omgevingsenergie die door een warmteterugwinningsinstallatie wordt gegenereerd, optimaal aan een batterij worden overgedragen. Onze systemen worden gebruikt door fabrikanten van energiezuinige apparaten, die vervolgens aan andere bedrijven of aan consumenten worden verkocht”, legt Geoffroy Gosset uit.

Twee clusters in Europa

e-peas heeft nu 28 mensen in dienst, van wie er zeven in de kantoren in Neuchâtel (Zwitserland) en Palo Alto (Californië) werken. Met deze vestigingen brengt e-peas een koppeling tot stand tussen de twee Europese competentieclusters voor energiezuinige elektronica. De eerste omvat Delft, Louvain-la-Neuve en Leuven en de tweede Neuchâtel, Grenoble en Bologna. Het grootste deel van de productie wordt allereerst naar Europa en daarnaast naar de Verenigde Staten geëxporteerd. In Azië, waar de eerste commerciële acties op touw worden gezet, is ook sprake van een grote vraag.

Zowel door hun prestaties als door hun kwaliteit onderscheiden de producten van het bedrijf uit Mont-Saint-Guibert zich van de concurrentie. “De komende jaren staan we voor twee uitdagingen. We willen in de eerste plaats onze bekendheid verder vergroten en vervolgens de ontwikkeling van het bedrijf voortzetten door de introductie van nieuwe energieterugwinningsproducten en nieuwe productlijnen waar we momenteel al aan werken.

À lire aussi

Your opinion counts