- Business
Door Christian Sonon
VAN HOUT NAAR SCHOON GAS
Eind december 2019 kreeg Xylowatt het Efficient Solutions-keurmerk voor zijn Notar® vergassingstechnologie. Een terechte erkenning voor deze start-up uit Louvain-la-Neuve, die groene energie produceert op basis van houtresten. En die zelfs naar Japan exporteert.
©GCO
Het Efficient Solutions-keurmerk wordt toegekend door de Solar Impulse Foundation, genoemd naar het zonnevliegtuig waarmee Bertrand Piccard en André Borschberg in 2015-2016 een reis om de wereld maakten. Het is een certificering voor milieuvriendelijke oplossingen die winst en werkgelegenheid mogelijk maken, terwijl ze de uitstoot van verontreinigende stoffen verminderen en natuurlijke hulpbronnen beschermen. Door de ontwikkeling en perfectionering van de Notar® sluit Xylowatt daarbij aan. Deze innovatieve technologie maakt het namelijk mogelijk om een schoon synthesegas te produceren door biomassa van natuurlijk hout (houtsnippers, takken enz.) en gerecycleerd hout (oude pallets, kisten enz.) te vergassen. Bij gebruik in een warmtekrachtkoppelingsmotor kan met dit gas vervolgens elektriciteit, warmte of kou worden opgewekt.
“De sector van de hernieuwbare energie loopt al jarenlang voorop”, zegt Geoffroy Corbisier, Business Development Manager van Xylowatt. “Zonnepanelen en windmolens zijn nu volwassen technologieën, die zich op hun kruissnelheid ontwikkelen maar slechts tijdelijk energie kunnen opwekken. Zonnepanelen kunnen dat alleen overdag en windmolens alleen wanneer het waait, wat voor grote opslagproblemen zorgt. Onze vergassingstechniek berust daarentegen op processen die 24 uur per dag in bedrijf zijn. Ze worden namelijk van brandstof voorzien door lokale biomassa die op basis van de vraag kan worden opgeslagen. Dat is bijzonder interessant voor bedrijven of overheden waarvan het personeel dag en nacht werkt, zoals het CHU UCL Namur. In 2017 hebben we op het terrein van de instelling in Mont-Godinne een vergasser geïnstalleerd waardoor het ziekenhuis voor een groot deel in zijn elektriciteits-, verwarmings- en koelingsbehoeften kan voorzien.”
Een spin-off van de UCL
Xylowatt is een spin-off van de UCL, die in 2001 werd opgezet door voormalige onderzoekers van de universiteit die werkten aan de ontwikkeling van een innovatieve technologie om biomassa om te zetten. Het bedrijf kreeg internationale erkenning in 2007, toen zijn Notar® reactor na twee jaar van intensief onderzoek gereed was. Met deze reactor kan een gas van zeer hoge kwaliteit zonder teer worden geproduceerd. “Wij zijn niet de enigen die schoon gas produceren”, verduidelijkt Corbisier. “In verschillende landen, zoals Duitsland en Italië, zijn er bedrijven die kleine installaties met 50 of 100 kW elektrisch vermogen (kWe) ontwerpen. Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van zeer grote gasbehandelingsinstallaties voor grote ondernemingen, maar wij zijn een van de weinigen in de wereld die werken met compacte vergassers in het intermediaire vermogensbereik, dat wil zeggen van 750 tot 3000 kWe.”
“ Onze vergassingstechniek berust daarentegen op processen die 24 uur per dag in bedrijf zijn. Ze worden namelijk van brandstof voorzien door lokale biomassa die op basis van de vraag kan worden opgeslagen.”
Vanaf deze historische datum voor het bedrijf kon Xylowatt zich dus echt op de markt positioneren als ontwerper en installateur van warmtekrachtkoppelingscentrales die hout als brandstof gebruiken. In 2009 profiteerde het gemeentelijk zwembad van Doornik als eerste van de voordelen van de Notar® technologie. Om zijn onderzoeksactiviteiten voort te zetten, liet het bedrijf daarna een proeffabriek bouwen bij het Institute of Mechanics van de UCL. Daarna was het de beurt aan een flessenfabrikant in de Champagne, waar het gas geen warmtekrachtkoppelingsmotor laat draaien maar direct een glasoven voedt, en het ziekenhuis van Mont-Godinne. In België en Engeland zijn nog andere vergassers geïnstalleerd, maar terwijl het bedrijf een daling van de gasprijs moet opvangen, leggen zijn teams nu de laatste hand aan projecten voor centrales in de Balkan en Japan, waar sinds het ongeluk in Fukushima een zeer voortvarend beleid wordt gevoerd om hernieuwbare energie te ontwikkelen.
Samenwerking met de John Cockerill Group
“Het zijn geen projecten die sleutelklaar worden opgeleverd. Elke situatie moet onderzocht worden op basis van de specifieke behoeften van onze klanten. Daarom duurt het twee tot drie jaar om een vergasser te ontwikkelen. Vanuit dat oogpunt is de groep CMI (John Cockerill, red.) in 2014 onze industriële partner en een van onze aandeelhouders geworden. Tot 2014 werden onze vergassers intern in onze eigen werkplaatsen gebouwd, maar sindsdien besteden we het werk uit aan gespecialiseerde Belgische en buitenlandse bedrijven, terwijl CMI verantwoordelijk is voor de coördinatie van de assemblage. De technische bekwaamheid van CMI is ons zeer dierbaar. Voor onze projecten in Japan ligt de zaak iets anders. De onderdelen worden namelijk in Europa vervaardigd en in Japan geassembleerd.”
Hoe kijkt het bedrijf naar de toekomst ? Voor bedrijven als Xylowatt, dat momenteel meer dan twintig mensen in dienst heeft, zijn de vooruitzichten voor alternatieve energie en duurzame ontwikkeling nog altijd zeer goed, maar Geoffroy Corbisier merkt wel dat de aandacht onvermijdelijk naar het gebied van de volksgezondheid zal verschuiven door de huidige toestand in verband met het coronavirus. “Gaan we zien dat bepaalde bedrijven zich een tijdje onttrekken aan hun verantwoordelijkheid op het gebied van milieu en klimaat ? Ik hoop in elk geval dat de miljarden die nu in de economie worden gepompt, een nieuwe impuls kunnen geven om te komen tot een duurzame economie waarin welzijn samengaat met milieu.”