Waw magazine

Waw magazine

Menu
© La Bawette

EEN HART VOOR ECOLOGIE

  • Dossier
Brabant wallon  / Wavre

Door Marc Vanel

Het golfterrein van het Kasteel van la Bawette ligt aan weerskanten van Waver. Hun bedoeling: rust en welzijn laten samengaan met respect voor het milieu. En dat lukt wonderwel.

Het is nog geen 10 uur in de voormiddag, maar de parking van Golf du Château de la Bawette in Waver staat al halfvol. Meer dan 75 wagens in alle soorten: grote bakken, maar ook kleine stadsautootjes. In de verte klinkt het geluid van grasmaaiers en kwetterende vogels. Ondanks de dichte mist en de frisse temperatuur – het is amper 7 °C – laden tientallen vijftigplussers zware golftassen uit hun koffer en stappen ze naar de receptie van het Club House. Zoals elke donderdag komen ze een vriendschappelijk wedstrijdje spelen, ieder op zijn eigen tempo. Voorzitter en stichter van de club Jean Le Hardÿ de Beaulieu speelt zelf geen golf meer wegens tijdgebrek, maar bevestigt: ‘We hebben leden van alle leeftijden. De junioren beginnen al op 6 of 7 jaar, maar we krijgen vooral oudere spelers over de vloer. Het is geen geheim dat zij over de meeste middelen en de tijd beschikken. Zolang mensen gezond zijn, is golf de perfecte sport om in vorm te blijven. Maar het is ook gewoon een sociaal en gezellig samenzijn, ook al komt een van onze leden hier al 25 jaar en speelt hij altijd alleen...’

ecologie

Het Kasteel van la Bawette is een uitgestrekt domein dat geschiedenis ademt. Vroeger was het in handen van de gelijknamige familie, maar 150 jaar geleden kocht de familie Le Hardÿ de Beaulieu het. Zij wonen er nog steeds. Hier zou maarschalk Grouchy het nieuws over de Franse nederlaag in Waterloo te horen hebben gekregen. Het golfterrein werd in 1988 aangelegd in het park van het kasteel. Doordat het werd afgestemd op het oorspronkelijke landschap, waren er nauwelijks werkzaamheden nodig. ‘Net voor de opening hebben we zelfs nog meer dan 40.000 bomen en struiken geplant naast de eeuwenoude eiken, beuken en acacia’s op het domein’, vertelt de eigenaar. ‘Vaak wordt golfterreinen verweten water te verspillen, maar dat is hier echt niet het geval. We hebben verschillende bronnen op het terrein, die zo’n 8 m3 water per uur produceren. Dat water vangen we op in vijvers, waarna we het gebruiken om onze gazons te besproeien. Anders zou het water in de goot belanden, vervuild worden en later weer gefilterd in een zuiveringsstation.’ Ook voor het onderhoud van het terrein staat een ecologische aanpak voorop. ‘We gebruiken maar heel weinig meststoffen en zo weinig mogelijk pesticiden. De boer hiernaast heeft minder strenge regels dan wij’, lacht Le Hardÿ. ‘We werken samen met een consultant in groene ruimtes, die alternatieve, biologisch afbreekbare producten voor ons uitzoekt.”

van 6 tot 77 jaar

Een golfbaan met 18 holes, in twee lussen van 9 holes, loopt over het terrein. Op sommige plekken is er wel 40 m hoogteverschil, wat een verrassend landschap oplevert, zo vlak bij Brussel. ‘Een golfterrein is eigenlijk een van de mooiste manieren om gebruik te maken van de natuur, zelfs als er huizen rond het terrein worden gebouwd. In de Verenigde Staten worden er zelfs geen golfterreinen aangelegd zonder woningen errond, want het zijn die huizen die het terrein financieren. Maar daar staan geen kasten van huizen, zoals je die soms bij ons ziet, want dat creëert andere problemen. Het is een vorm van ruimtelijke ordening die vaak verkeerd begrepen wordt en soms een negatief imago heeft. Golf wordt gezien als een sport voor de rijken, maar dat klopt niet.’

Het lidgeld varieert van € 190 per jaar voor junioren tussen 6 en 12 jaar tot € 1900 voor veertigplussers. Er worden ook lessen voor beginners georganiseerd, zodat opvolging verzekerd is. ‘Elk jaar krijgen we duizenden buitenlanders over de vloer. Steden en provincies zouden moeten investeren in de promotie van golfterreinen, want na een partijtje golf moeten de mensen ook ergens terechtkunnen.’ Regelmatig belanden hier toeristen via de hotels van de groep John Martin’s, waarmee la Bawette een exclusieve overeenkomst heeft. Maar er komen ook toeristen naar andere adressen in de streek, zoals het Kasteel van Limelette, de tweede halte op onze tocht door Waals-Brabant.

 

www.labawette.com

À lire aussi

Your opinion counts