Waw magazine

Waw magazine

Menu
© DOC Golf Mont Garni

TRADITIES, ZAKEN EN AQUAGOLF

  • Dossier
Hainaut  / Saint-Ghislain

Door Thierry Desiraut

Henegouwen telt vier golfterreinen met 18 holes. Een daarvan hoort bij de oudste van het land en heeft de langste golfbaan van allemaal. Spelers slaan er graag een balletje, vaak meer uit liefde voor de sport dan om zaken te doen, al zijn business en economie nooit ver weg op de greens. 

Het clubhuis van Mont Garni in Saint-Ghislain bereik je pas na een rit door een groot bos en via een onopvallend veldweggetje. De schitterende woning werd gebouwd in 1910, in echte Engelse stijl, zoals je je die voorstelt bij de cottages in de romans van Somerset Maugham. Rondom ligt een domein van 150 ha met een golfbaan van 18 holes. Bos, water en gras wisselen elkaar af. Met zijn 6331 m is het een van de langste golfbanen in België, af te werken in 73 slagen.

Mont Garni werd in 1985 opgericht door de familie van der Schueren. Ze speelden in op de populariteit van de sport in het midden van de jaren 1980 en startten een club waar iedereen welkom is en niet alleen de rijke elite. De tarieven liggen dan ook een stuk lager dan in andere golfclubs in de streek. Resultaat: 500 leden, voornamelijk uit de streek, en afkomstig uit alle sociale kringen. Voorzitter Eric van der Schueren is trots op die diversiteit. ‘Metselaars, dokters, zakenmannen van de bedrijven uit de streek... We trekken een heel gevarieerd publiek aan. Die diversiteit is belangrijk voor de gezellige sfeer in de club.’ ‘Maar we gaan op dit moment door een moeilijke periode’, geeft hij toe. ‘Aan de basis liggen twee oorzaken. Ten eerste hebben mensen almaar meer verschillende interesses. Daarnaast zijn er te veel golfbanen of vergelijkbare faciliteiten in België. We hebben 85 golfterreinen, practices en andere drives voor beginners. De komende jaren zullen heel wat clubs moeten samensmelten of failliet gaan.’ Wie daaraan wil ontsnappen, moet inventief zijn en allerlei evenementen op touw zetten, volgens van der Schueren. ‘We vieren ons 25-jarig bestaan en werken mee aan “Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa”. Zo was er in mei op ons domein de feestelijke opening van een openluchttentoonstelling met werk van de leerlingen van de Ecole superieure des arts (Hogeschool voor de Kunsten) van de Federatie Wallonië-Brussel. In juni verwelkomen we de Alps tour, voor profs van tweede divisie, en begin juli de ‘European Longest Drive’.

 

Een jarenlange traditie

Aan de andere kant van het bos bevindt zich de Royal Golf Club du Hainaut. De club ontstond in de jaren 1930 en groeide uit tot een echt instituut, met een baan van 27 holes, 900 leden en een schitterend kader. Beheerder Adrien Colmant deelt de visie van zijn buurman niet helemaal, al gaat hij wel akkoord met de stelling dat de golfsport een crisis doormaakt en dat clubs zich moeten aanpassen aan de veranderingen. Maar hoe meer clubs, des te groter de kans om nieuwe leden aan te trekken volgens hem, en het imago van sport voor de happy few te doorbreken. Om te overleven moet zelfs een gevestigde waarde als de club van Erbisoeul haar inkomsten aanvullen met andere activiteiten.

Een daarvan is de corporate business, waarbij sport en zaken nauw verweven worden. Bepaalde golfterreinen in Waals-Brabant hebben dat soort activiteiten uitgebouwd. De leden van zo’n club ‘binnen de club’ spelen tegen elkaar, organiseren evenementen en wedstrijden, en knopen daarbij nieuwe zakenrelaties aan. Dat kan nieuwe leden opleveren en nieuwe inkomsten genereren, vertelt Adrien Colmant, die de kleine groep in Erbisoeul graag zou zien uitbreiden. Maar dat gaat traag, in een streek waar de economie zich nog altijd niet herpakt heeft. ‘De keuze voor Mons als Culturele Hoofdstad van Europa is daarbij een mooie duw in de rug. Veel toeristen combineren een bezoek aan de stad immers met een dagje golfen op onze greens. We hebben trouwens greenfee-overeenkomsten met alle hotels uit de streek.”

 

Golf op het kasteel

Op een paar kilometer van de Royal Golf Club du Hainaut vinden golfspelers een andere vereniging: de Cercle de Wallonie, die na Namen en Luik een derde ontmoetingsplaats heeft gevonden in het prachtige kasteel van Beloeil. De Cercle zocht een prestigieuze locatie tussen Bergen en Picardisch Wallonië om ondernemers te ontvangen. Het kasteel van de Prinsen van Ligne, met zijn uniek kader en groot potentieel voor activiteiten, was de perfect match. Behalve Les Musicales beheert de Cercle de Wallonie alle evenementen die er plaatsvinden. Om dat nieuwe huwelijk met groot vertoon in te wijden organiseert de Cercle er de festiviteiten voor zijn tiende verjaardag. Pracht en praal verenigd met business.

Ook voor kinderen

In het zuiden van de provincie kunnen kinderen op een originele manier kennismaken met golf. Aan de Lacs de l’Eau d’Heure opende Jean-François Baelden, zaakvoerder van de Crocodile rouge, onlangs een ‘aquagolf’. Die vervolledigt de reeks toeristische attracties nabij het bezoekerscentrum van Plate Taille (lasergames, zeilwagenrijden, een amfibiebus enz.). In heel Europa zijn er slechts een paar andere aquagolfinstallaties. Netten op 15 drijvende eilanden vormen de holes. Er wordt gespeeld vanaf de practice op de oever en het doel is je precisie en afstand te oefenen. Twee emmers ballen, enkele basisinstructies en het spel kan beginnen. Kinderen amuseren er zich te pletter, wat van aquagolf het ideale verjaardagsuitje maakt. En wie weet krijgen zo wat meer jongeren de smaak te pakken van het golfen. Golf heeft immers zoveel te bieden!

www.golfmontgarni.be

www.golfhainaut.be

www.aquagolf.be

À lire aussi

Your opinion counts