Waw magazine

Waw magazine

Menu

Luikse bieren staan centraal in de Grote Post

  • La Route de la Bière
  • / Culture
  • / business
Liège  / Rocourt

Door Guy Delville

“Brasse & Vous” is een authentieke ambachtelijke brouwerij die in het centrum van het Land van Luik gelegen is en waar bieren van uiteenlopende aard maar met een uitgesproken karakter worden gebrouwen. De sterproducten van het huis zijn de Legia en de Esperluette! Welkom in het beroezende rijk van Bruno en Lucky.

Bruno Bonacchelli is burgerlijk ingenieur scheikunde en biotechnoloog van opleiding. Gedurende bijna twintig jaar werkte hij bij de firma Meura, die gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van brouwzalen. Tijdens die loopbaan bezocht hij haast alle landen ter wereld waar bier wordt gebrouwen.

Lucky De Bruyn is een bekende figuur in de horecawereld en bij de Luikse feestvierders. Gedurende meer dan dertig jaar zorgde hij voor het oprichten, omvormen en zelfs ondersteboven halen van drankgelegenheden in Luik zelf en daarbuiten. Hij wilde Luik begiftigen met authentieke lokale bieren.

Enerzijds traditie en technologie, anderzijds lokale en authentieke waarden. Beide mannen moesten elkaar wel ontmoeten en gaan samenwerken. Zo hebben Lucky en Bruno in 2014 hun krachten, ervaring en passie gebundeld om in Rocourt de artisanale brouwerij “Brasse & Vous” op te richten, waar nu een tiental biersoorten worden geproduceerd.

De Legia blonde is een licht bier dat door infusie wordt gebrouwen en één enkele gisting kent (bier op vat) of een lichte secundaire gisting (bier op fles). Eén enkele moutsoort, één enkel hoptype en veel passie voor dit “gemakkelijk te drinken” bier, zonder kunstgrepen en voor het plezier. Het heeft een ouderwets aroma met een prettige feestsmaak (en een alcoholgehalte van 5,5 %).

De Legia saison is een van de recentste bieren. Het bevat weinig alcohol maar heeft een uitgesproken hopsmaak. Een bier dat de zintuigen op scherp zet en bedoeld is om boerenknechten wat verfrissing te brengen tijdens de oogst. “Seizoensbieren” dienden traditioneel om de arbeiders hun dorst wat te lessen in de oogsttijd. Daarom is dit bier fris en bevat het weinig alcohol (een alcoholgehalte van slechts 5 %).

De Legia cassis-menthe is het resultaat van lang nadenken over wat een gefruit bier eigenlijk moet bieden: een mengeling van zachtheid en frisheid. Dit lichte bier met zijn duidelijk verschillende weerkaatsingen brengt zon in de harten en de glazen. De discrete muntsmaak geeft er de nodige lichtheid aan (een alcoholgehalte van 3,5 %).

De Esperluette blonde is een bier met een zeer rijk karakter dat te danken is aan een subtiel mengsel van heldere moutsoorten en aromatische hoptypes, zonder welke andere kunstgrepen ook. Een rijk en bloemrijk bier dat gebrouwen wordt volgens de beste traditionele regels. Een lichte gisting op fles zorgt voor een zeer zachte afwerking in de geest van de “tripelbieren” (een alcoholgehalte van 7 %).

De Esperluette ambrée heeft een warme kleur en aroma. De Vurige Stede inspireerde de roodachtige kleur ervan en ook het stevige en gevoelige karakter. Het is het resultaat van een subtiel mengsel van heldere en gekleurde mouttypes en verscheidene aromatische hopsoorten. Dankzij het lage alcoholgehalte van 6,5 % kan men er onbevreesd van genieten.

De Esperluette Gla-Gla is het winterbier van de brouwerij. Het komt uit een exclusief brouwsel voor het jaareinde. Dit donkere en aangename bier zal het hart verwarmen. Het is licht gekruid met een snuifje oosterse peper die er een fijne smaak aan geeft. Dit frisse, zachte en licht geparfumeerde bier is een beetje bitter, maar heeft een uitgesproken karakter (en een alcoholgehalte van 7,5 %).

Les 4 Saisons de Liège” zijn “biologische” bieren die sinds april 2018 worden gebrouwen. Hun verschillen schuilen in de gebruikte gistsoorten. Zo is er de “Sighild-L’hivernale” (rijker en warmer), de “Capucine-La printanière” (complexer en wild), de “Alissa-L’estivale” (die beter de dorst lest) en de “Oriane-L’automnale” (die meer gekruid is). Het zijn lichte en verfrissende bieren.

Liefhebbers kunnen deze pareltjes ontdekken in de brouwerij zelf en in de Refter van de Brouwerij, waar ook enkele gerechten op basis van de Legia en de Esperluette worden bereid. De bieren zijn eveneens verkrijgbaar in restaurants, bij voortverkopers en in veel theaterzalen uit de streek (de lijst vindt u op de site van de brouwerij).

Momenteel is “Brasse & Vous” nog in Rocourt gevestigd, maar de brouwerij zal zeer binnenkort verhuizen naar het gebouw van de vroegere Grote Post, waar ze 600 m² in beslag zal nemen. Daar zal ook een bar zijn, alsmede nieuwe kuipen om de productie op te drijven tot 2.000 hl/jaar en zo nodig zelfs meer!

De Grote Post van Luik wordt binnenkort gerenoveerd

Omstreeks 1890 werden de gebouwen (hotels en cafés) op de hoek van de rue de la Régence en de quai sur Meuse gesloopt. In mei 1896 begon men een indrukwekkend Postgebouw op te trekken volgens de plannen van architect Edmond Jamar. Wegens de uitbreiding van de postdiensten was zulk een groot gebouw immers nodig. Voor het nieuwe gebouw in neogotisch stijl werden nieuwe technieken gebruikt, meer bepaald metaal voor de interne structuren. Het gebouw werd ondersteund door zuilen met kapiteel en met daar bovenop een elegant achthoekig en van een piek voorzien torentje, alsook met standbeelden die de beroepen uitbeeldden.

Het Postgebouw werd eind 1901 ingewijd. Het was de trots van Luik en van de Maasoevers. Het avontuur duurt een eeuw. In 2002 werd het voor zijn goede diensten bedankt, buiten dienst gesteld en beschermd. Na verscheidene verwikkelingen en reconversieplannen vatte Meusinvest een groot renovatieproject aan. “We willen in de Grote Post de ontwikkeling van het digitale en het creatieve district voortzetten, dat op de place Saint-Etienne,de creatieve hub van Luik werd begonnen”, aldus Gaëtan Servais, de algemeen directeur van Meusinvest. “Op termijn zal er zo meer dan 8.000 vierkante meter ter beschikking worden gesteld voor eender welk creatief en innoverend ecosysteem.

Het tijdschema voor de duur van de werken bedraagt twee jaar. Maar doordat heel het project in verscheidene fasen is onderverdeeld, zou “Brasse & Vous” reeds aan het einde van dit jaar zijn intrek kunnen nemen op de benedenverdieping.

 

 

BRASSE & VOUS

Rue d’Alleur 27C

B-4000 Liège (Rocourt)

+32 (0) 4 384 84 78

À lire aussi

Your opinion counts