Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Millevertus
© Millevertus

MilleVertus

  • La Route de la Bière
Luxembourg  / Tintigny

Door Marc Vanel

‘Gezondheid’ !

Energierijk bier dat goed is voor het lichaam en de gezondheid? Dat is het streven van Daniël Lessire, die sinds een vijftiental jaar al een mooi gamma 

 


© MilleVertus

Daniël Lessire, die meer dan twintig jaar ‘trader’ was bij een Luxemburgse bank, valt in 2003 zonder werk. Van die gelegenheid maakt hij gebruik om een jaar later een microbrouwerij op te starten in zijn thuisdorp Toernich, niet ver van Aarlen. Eerst in zijn garage, dan in een bijgebouw en daarna in een pakhuis dat hij huurt om zijn activiteit verder te ontplooien. Groeien of investeren ? Onze ondernemer kiest natuurlijk voor het tweede en verhuist in 2011 naar Breuvanne, een dertigtal kilometer verder.

De MilleVertus-brouwerij, die daar kan beschikken over een terrein van twee hectare, vervijfvoudigt haar productie. En ze blijft maar groeien. Haar basisgamma bestaat (dan) uit drie klassiekers : ‘La Mère Vertus’, een gouden tripel, ‘La Bella Mère’, licht bier met meer hop, en ‘La Douce Vertus’, een mouthoudend bruin bier. Vandaag produceert de brouwerij maar liefst dertien bieren (zie kaderstuk).

Voor ieder wat wils

Het speciale bij mij”, legt Daniël Lessire uit, “is dat ik een gamma aanbied voor elke smaak, met alle kleuren en met ieder alcoholgehalte. Ik sta open voor elk voorstel. Geregeld krijg ik bezoek van Belgische, Italiaanse en Franse brouwers met speciale aanvragen. Ik zoek altijd iets origineels, zoals met dit bier op basis van tiare, een bloem uit Tahiti.

Met haar twaalftal bieren draait brouwerij ‘MilleVertus’ heel goed en ze telt, naast Daniël en zijn (halftijds werkende) echtgenote Jocelyne, twee personen voor de productie en twee voor de verkoop. De bieren worden hoofdzakelijk verkocht in België (bijna 80 verkooppunten), maar ook in de buurlanden : Nederland, Frankrijk en het Groothertogdom. “Enkele jaren geleden had ik ook afzet in China”, zegt Daniel. “Wegens de milieu-impact heb ik die markt een beetje laten vallen, maar aangezien Azië vlugger uit de lockdown zal komen dan Europa, zie ik daar kansen. We hebben trouwens zopas een eerste pallet naar Taiwan gestuurd.

“ Het speciale bij mij is dat ik een gamma aanbied voor elke smaak, met alle kleuren en met ieder alcoholgehalte. ”


Duizend planten en mineralen

Er worden grote projecten uitgevoerd bij Mille Vertus. Om te beginnen een bierbloem die wordt gestookt door Etienne Bouillon (Lambicool-Belgian Owl). Die graanalcohol is momenteel gelagerd op een vat dat oorspronkelijk Barolo (een beroemde Italiaanse wijn) bevatte en nadien gedurende een jaar de ‘Papesse’ (11 % alcohol), zodat het doordrongen is van aroma’s van portowijn en van een specifieke finesse. We zullen echter tot 2023 moeten wachten om er van te kunnen proeven zoals van een goede whisky …

Een ander groot project van Daniël Lessire is het afronden van het onderzoek waarmee hij al meer dan vijftien jaar bezig is, namelijk het maken van een MilleVertus met … duizend kwaliteiten. “Het is de bedoeling zich naar lichaam en gezondheid te kunnen verwennen. Hop heeft op zichzelf al antiseptische kwaliteiten, maar ik zou dat nieuwe bier ook de energie willen meegeven, die schuilt in planten en mineralen, om dankzij de typische eigenschappen van elk element te komen tot een energie-uitwisseling. Ik heb verscheidene opleidingen op energiegebied gevolgd en word sterk geboeid door het werk van Masaru Emoto, een Japanner die bekend staat voor zijn theorieën over de invloed van het denken en de emoties op de structuur van water.

Het principe is bekend in de wereld van de kinesiologie en het lijkt een beetje op dat van de homeopathie. Het valt echter moeilijk uit te leggen aan leken, vooral omdat sommige principes ‘geheim’ worden gehouden. Het zal dus nog een beetje wachten zijn om de energiekwaliteiten te leren kennen van wat terecht de ‘MilleVertus’ heet.

HET GAMMA

La Mère Vertus – 9 % vol. alc.: Gouden tripel, zuiver mout. Een van de eerste gebrouwen bieren.
Poivrote – 7 %: Licht met zwarte peper, tegelijk zacht en krachtig.
IPA Pot'âme – 6 %: Indian Pale Ale, verbluffende citrusgeur en smaak.
Mac Vertus – 4,8 % Belgian British Style Stout. Belgische versie van een beroemd Iers bier. Bitter en licht.
La Petite Vertus – 4,7 %: Mouthoudend roodbruin bier. Laag alcoholgehalte, sterk karakter en smaak.
La Bella Mère – 6,5 %: Goudkleurig en gehopt.
421 – 4,21 %: Speltbier met hoofdzakelijk Pale Ale-malt en citrussmaak
La Fumette – 6,5 %: Gerookt amberkleurig bier. Ideaal bij zuurkool en fijne vleeswaren.
Augure – 7 %: Amberkleurig met honing en middeleeuwse kruiden.
Papesse – 11 %: Krachtige bruine quadrupel. Het sterkste bier uit de het gamma.
La Douce Vertus – 7 % : Mouthoudend, licht gerookt bruin bier. Stevig en gul.
La Vertus Ose – 6 %: Licht speltbier.
Blanchette – 5 %: Wit lemonbier met kruiden, om berijpt op te dienen.


Brasserie MilleVertus
Chemin de l’Eau Vive 3
B-6730 Breuvanne

+32 (0) 63 22 34 97

www.millevertus.be

À lire aussi

Your opinion counts