Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Utopia Hotel

Utopia

  • Tendance
  • / Het zakentoerisme
Hainaut  / Masnuy-Saint-Jean

Door Bernard Roisin

Een paar kilometer van Bergen, verscholen in het midden van een bos, ademt een nieuw designhotel rust en behaaglijkheid, aan de rand van de toekomstige culturele hoofdstad van Europa.

Hotel Utopia gaat perfect op in het omringende boslandschap, waar het ineens opduikt aan het eind van een bocht in de oude Romeinse weg die nu Chaussée Brunehaut heet en vanuit Nimy naar Jurbise loopt. De witte muren zijn bekleed met hout en kubusvormen verlenen het geheel een vleugje zen. Het doet haast Japans aan. Toch haalde architect Michel Duquaine zijn inspiratie niet zozeer uit het Oosten, toen hij afgelopen herfst zijn voormalige woning omvormde tot hotel. Hij heeft de mosterd gehaald bij de utopische beweging van de 18de en 19de eeuw, en met name bij Claude Nicolas Ledoux, de bedenker van de opmerkelijke Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans (1778), in Franche-Comté. In die mate zelfs dat het restaurant, gedomineerd door de blankheid van het witte goud dat zout destijds was, de naam “Les salines” draagt, de zoutziederij. Voor de vlakbij gelegen site van Grand Hornu heeft architect Henri De Gorge zich trouwens ook laten inspireren door de plannen van Ledoux.

Heden

Vandaag toont Utopia zich als een hotel dat borg staat voor het welzijn van zijn gasten. Als je binnenkomt in het hotel, dat vorig jaar op 21 september in gebruik werd genomen, heb je de receptie met een bar ernaast. Op de vloer liggen geblokte tegels in zwart en wit, de dominante kleuren in de andere publieksruimtes van het gebouw: zoutkristalwit voor het smetteloze restaurant, dat uitgeeft op een terras met een schitterend panorama van het omliggende bos; en zwart voor de gang, de chique kleur die de aandacht vestigt op het hedendaagse design en het gevoel van luxe dat hier heerst.

De kamers bieden diezelfde kleurpatronen en diezelfde hang naar avant-garde. Een open en kubistische juwelendoos die wat doet denken aan Frank Lloyd-Wright, maar altijd met de ambitie om klassiek te zijn zonder in snobisme te vervallen.

Doordeweeks is de clientèle zakelijk, met Shape vlakbij, het wetenschapspark Initialis in Bergen of ook nog het Data Center van Google in Saint-Ghislain, en de gasten komen er zowel voor het comfort als het prijsniveau van de kamers. Die variëren van loft tot klassiek, comfort en suite. Binnen die laatste drie zijn er ook nog eens variaties: zen (meer afgerond), tonisch (met uitgesproken kleuren), wit of zwart. Door die verscheidenheid is elke kamer uniek. De tarieven blijven erg redelijk en schommelen tussen € 75 voor een klassieke kamer en € 320 voor de prestigieuze suite.

Ook de prijzen in het restaurant getuigen van degelijke soberheid. De keuken is half open en op het menu vind je creatieve gerechten met veel verse producten van de markt, stukken beter dan een eetcafé maar zonder de arrogantie van de nouvelle cuisine of de moleculaire mode.

Om het geweten van lekkerbekken te sussen, beschikt het hotel op één verdieping over een binnenzwembad, waar hetzelfde zengevoel hangt als in de rest van het gebouw, en twee individuele wellnessruimtes met sauna, Turks bad en jacuzzi. Zoals dat past te midden van de natuur, is het hotel als gebouw helemaal passief. Het heeft een systeem om water te recyclen en er is enkel een verwarmingsketel met pellets voor het sanitair en het prachtige zwembad. Kortom, zowel zakenlui als klanten die hier wat welverdiende verpozing komen zoeken, zullen in hotel Utopia een atmosfeer van luxe, rust en welbehagen vinden die niks… utopisch heeft.

 

informatie

Utopia hôtel
Chaussée Brunehault, 32B
B-7050 Masnuy-saint-jean
+32(0) 65 848 785
info@utopia-hotel.com
www.utopia-hotel.com

 

Cultuur in de buurt

Omringd door bos is hotel Utopia de ideale vertrekplaats om het culturele terrein in de buurt te verkennen. Zelf voert Hotel Utopia cultuur ook hoog in het vaandel, met tijdelijke tentoonstellingen waarvan de recentste gewijd was aan kunstenaar Jefta Hoekendijk, en door zijn ligging in hartje Henegouwen zijn er belangrijke toeristische en culturele attracties in de omgeving.

Le Grand Hornu
Dit juweel van industriële archeologie ligt ongeveer 15 kilometer van het hotel. Je vindt er de collectie hedendaagse kunst van de Franstalige gemeenschap en ook Grand Hornu Images, dat aan beelden is gewijd, twee onderwerpen waarmee hotel Utopia graag uitpakt.
www.grand-hornu.eu *

Pairi Daiza
Het wonderlijke dierenpark, dat intussen al meer bezoekers (7 miljoen) heeft dan de Antwerpse Zoo, ligt maar een paar kilometer van Masnuy-Saint Jean.
www.pairidaiza.eu *

Le Pass
Een wereld van ervaringen voor klein en groot. 
www.pass.be *

Het Centrumkanaal met zijn scheepsliften
De site plaatst deze kunstwerken opnieuw in hun historische, geografische, industriële en toeristische context. Staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.* De scheepslift van Strépy-Thieu, de imposantste ter wereld.

Het archeologische park van Aubechies
gewijd aan de Gallo-Romeinse beschaving.
www.archeosite.be

Museum van Mariemont
museum voor kunst en geschiedenis, gebaseerd op de collecties van Raoul Waroqué.
www.musee-mariemont.be

*

Wat de attracties betreft, heeft hotel Utopia een pakketformule met kamer, ontbijt, toegang tot de wellness en tot één attractie, boven op een korting van 15% in het restaurant.

À lire aussi

Your opinion counts