Waw magazine

Waw magazine

Menu

Le Manoir de Houte

  • Patrimoine
  • / Logies
Namur  / Gesves

Door Christian Sonon

Van de Merovingische drink- en wasplaats die je in het park kunt zien, tot de oude brouwerij Sint-Jozef waarvan de kuipen tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers in beslag werden genomen, en langs de ruïnes van het feodale kasteel dat op de heuvel oprijst… Er is geen gebrek aan geesten uit het verleden op deze prachtige plek in de vallei van de Samson, op een twintigtal kilometer ten zuidoosten van Namen.

We zijn in het Manoir de Houte, het ‘kasteeltje van Gesves’, dat al in bronnen uit 1256 werd vermeld en heropgebouwd is in de 17de eeuw. Samen met de bijgebouwen en de belendende boerderij, de Molen van Houte, vormt deze antieke woning een geheel van harmonieuze gebouwen, in een park van twee hectaren dat omringd wordt door oude muren en een statig hek. Het geheel is omgebouwd tot een gastenverblijf voor veertien personen. Het kasteel beschikt vandaag over alle moderne voorzieningen en comfort, maar de aankleding van vroeger werd behouden. Het beekje dat het landgoed doorkruist, het zonnige terras, de boomgaard en zelfs de moestuin zorgen ervoor dat deze plek een oase van rust wordt. ‘Wanneer we voor het knetterende haardvuur zaten of in het prachtige park rondwandelden, leek het wel alsof we in een oud, Engels kasteel waren, in een film met Miss Marple, de heldin van Agatha Christie!’ zei een koppel Duitse gasten onlangs.

‘De mensen die hier komen logeren, geven vaak toe dat ze bijzondere indrukken ervaren’, bevestigt Alain Verkindere, de eigenaar. Hij vertelt graag dat de wapenschilden van de familie Houtardt – de baron woont vandaag in het ‘grote’ kasteel van Gesves – terug te vinden zijn op de blauwe steen in de voorgevel, en dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een geheime bergplaats werd gemaakt in de diamantkop op het dak, om er twee Joodse kinderen te verbergen.

Na het kasteeltje zal al snel de molen aan de beurt komen, die een onderkomen bood aan de brouwerij. ‘Ik ben van plan om de schuur en de kuiperij opnieuw in te richten om er een tweede gastenverblijf van te maken’, zegt Alain Verkindere. Hij hoopt ook kinderen een ritje door het dorp op een ezel te kunnen aanbieden.


informatie

Le Manoir de Houte
Rue de Houte
5340 Gesves
+32 (0) 473 308 217
alainverkindere@hotmail.com
www.manoirdehoute.be

 

Te zien, te doen

Het dorp Mozet

‘Het dorpje wordt beschermd als zone Natura 2000. Liefhebbers van wandeltochten kunnen met een natuurgids de fauna en flora gaan ontdekken’, stelt Alain Verkindere voor. Hij is helemaal weg van het naburige dorp Mozet op de weg naar Namen, een van de mooiste dorpen in Wallonië. ‘De huizen in steen uit de streek zijn leuk om te zien en goed verzorgd. Ik raad mijn gasten vooral aan om een kijkje te gaan nemen bij de Toren van Royer. Dat is een beschermd monument uit de 17de eeuw, maar nu is het een gezellig en goed uitgerust klein gastenverblijf.’

Andere bezienswaardigheden en activiteiten

De provinciale manege in Gesves, het museum Monopoli in Barsy-Flostoy, het regionale ambachtencentrum in Natoye, het kasteel van Haltinne, Namen en de citadel, het museum van de Keramiek in Andenne, het kasteel van Spontin…

À lire aussi

Your opinion counts