Waw magazine

Waw magazine

Menu

Wanneer een Luikenaar Beyoncé (uit)kleedt

  • Business
  • / Portrait
  • / Star WAW
Liège  / Herstal

Door Laurence Cordonnier

Laurent Couline heeft meer bepaald Beyoncé (uit)gekleed. In feite werd het laatste toneelkostuum van de vedette getekend door de Franse couturier Thierry Mugler, maar daarachter schuilt ook een flink pak technologie. Dat is het ogenblik waarop onze Luikse ontwerper in gang schiet om een oplossing te vinden om het kostuum vanop afstand uit elkaar te doen vallen. Aanvankelijk was het systeem gebaseerd op elektromagneten. Maar wegens de vereisten in verband met de omstandigheden van het tafereel, gaf Laurent de voorkeur aan een nieuwe oplossing die gebaseerd was op heel kleine servomotoren, zoals die gebruikt worden in de modelbouw. Voor de Luikse kunstenaar dient creativiteit niet enkel voor het uiteindelijke uitzicht van zijn verwezenlijkingen, maar is ze ook nodig voor elke stap van het technisch ontwerp ervan. Jammer genoeg voor haar Luikse fans is Beyoncé toen niet naar de Vurige Stede gekomen, aangezien Laurent op afstand werkte.

Controle met X-stralen

Kort na de aanslagen in Parijs moest ik naar Saint-Denis met wapenrustingen en duikerspakken voor de proefopnamen van de film 'Valerian', de Franse superproductie van 200 miljoen euro. In de Thalys stelde men mij natuurlijk allerlei vragen. Ook op luchthavens vermaakt het veiligheidspersoneel zich met de inhoud van mijn koffers. Ze ondervragen me wanneer ze boormachines, gereedschap en wapenrustingen onder de X-stralen zien verschijnen! Toen ik naar Luc Besson in Californië moest gaan, had hij me trouwens een aanbevelingsbrief gezorgd met de telefoonnummers waarnaar men kon bellen in geval van twijfel. Ik heb ook altijd mijn arbeidsovereenkomsten, de plannen en de chronologie van het project bij me…

Zijn drie favoriete plaatsen in Wallonië

Hoewel de Luikenaar een fan is van de Grand Canyon en van de natuurreservaten in het Amerikaanse westen, blijft hij toch gehecht aan zijn geboortestreek.

De kathedraal van Luik • “Hoewel ik atheïst ben, is dit een van de plaatsen waar ik me graag ga herbronnen. Mijn grootmoeder ging met mij naar de Chiroux om boeken te huren. Daarna ging ze een koffie drinken en soms gingen we naar de kathedraal. Het is een rustige plek te midden van de stedelijke drukte.

De kerstmarkt van Milmort • Laurent, die uit Durbuy stamt (het kleinste stadje ter wereld), beveelt de kleinste kerstmarkt ter wereld aan, die plaatsvindt in Milmort, het dorp waar hij zijn atelier heeft gevestigd. “Er is maar één enkele ‘bawète’ (een Waals woord dat ‘opening naar buiten’ of bij uitbreiding ‘stand’ betekent, nvdr), waar men oesters verkoopt.

Spa-Francorchamps • Als autosportliefhebber heeft Laurent Couline in Nascar in Las Vegas gereden. Wanneer er in Francorchamps wedstrijden worden betwist, gaat hij dikwijls per fiets langs de omloop rijden. “Ik drink dan een biertje boven de ‘Raidillon’ en ben gelukkig.


Bio express

1972: Geboren te Luik.
1994: Hogere cyclus van de kunsthumaniora in Sint-Lucas (Luik).
1995: Stage bij de Koninklijke Opera van Wallonië en ontmoeting met Georges Dejardin.
1998: Stage bij Jim Henson’s Creature Shop in Londen (Muppet Show, Dark Crystal, Star Wars) en bij de Tatopoulos Studios in Hollywood (Stargate, Gozila, I-Robot, Underworld)
2002: Maakt het nijlpaard voor de langspeelfilm “RRRrrr...!!!” van Alain Chabat. Gaat samenwerken met Franco Dragone en maakt kostuums, toebehoren, maskers en pruiken voor diens voorstellingen.

2002 tot 2004: Kostuums, decors en toebehoren voor de tetralogie “Der Ring des Nibelungen” van Richard Wagner (Koninklijke Opera van Wallonië).
2009: In samenwerking met Thierry Mugler maakt hij twee animatronic-kostuums voor “Beyonce” “I am tour[U1] ”.

2011: Kostuums, maskers en toebehoren voor de danseressen van de Moulin Rouge.

2015: Kostuums, toebehoren en maskers voor de langspeelfilm “Valerian” van Luc Besson.
2018: Maakt 70 maskers en toebehoren voor “MacBeth” (Koninklijke Opera van Wallonië)

À lire aussi

Your opinion counts