Waw magazine

Waw magazine

Menu
© brasseriedecazeau.be
© Alain Voisot
© brasseriedecazeau.be
© Alain Voisot

Brouwerij de Cazeau maakt Doornik duizelig

  • La Route de la Bière
  • / Tourisme
Hainaut  / Tournai

Door Alain Voisot

Deze brouwerijhoeve werd in 1753 opgericht in Templeuve, ten noordoosten van Doornik. Ze stopte haar activiteiten in 1969 en herleefde in 2004 onder impuls van Laurent Agache. Sindsdien blijft het ‘Tournay’-gamma zich diversifiëren.


Laurent Agache groeide op tussen de resten van de familiale brouwerij die in 1969 door zijn vader werd stopgezet. Zijn kinderdroom en persoonlijke uitdaging houdt hij stil en studeert voor bouwkundig ingenieur. Hoewel hij goed beseft hoeveel werk hij zich op de hals gaat halen door de brouwerij weer op te starten, zoekt en vindt hij toch de ideale partner in de persoon van zijn neef Quentin Mariage. Deze laatste studeerde in Gembloers voor scheikundig en landbouwingenieur en heeft de deskundigheid om het project vorm te geven. In 2003 beslissen ze 120.000 euro te investeren in de aankoop van een Engelse tweedehandsbrouwerij, die ze, na 35 jaar inactiviteit, installeren in de brouwerijruimten van de familiale hoeve. Laurent Agache: “De familietraditie wil dat elke brouwersgeneratie haar eigen biersoorten creëert. In het kader van de ‘ducasse’ van de Cazeau-buurt, gebeurt het echter dat ik een eenmalig brouwsel van het ‘Cazbier’ maakt, het bier dat mijn vader brouwde.”

Streven naar uitmuntendheid!

In 2004, toen er steeds meer microbrouwerijen ontstonden in België en in Europa, kwam de ‘Tournay Blonde’ uit, het eerste bier van de nieuwe generatie van de Brouwerij du Cazeau. Zo werd er weer aangeknoopt met het verleden. Vandaag produceert de brouwerij jaarlijks 1.500 hectoliter, terwijl ze een productiecapaciteit van 3.500 hectoliter heeft. Ze volgt namelijk de vraag, in plaats van de zaken te forceren. Uit elk bier blijkt dat ze de brouwerskunst beheerst. Ze volgt geen marketingstrategie, maar wil de klant verleiden met een geslaagd product. “We gaan zeer ver met ons onderzoek, aangezien we een bier brouwen dat gelagerd wordt op vaten van nieuwe eik en waarvan we niet meer dan 500 flessen trekken”, benadrukt Laurent. “Zo en niet anders kunnen we uitmuntend worden!”

Een internationale roeping 

De verkoop is in handen van een internationaal welbekende groothandelaar, namelijk Brouwerij Vanuxeem uit Ploegsteert, die zorgt voor de verspreiding van het ‘Tournay’-assortiment, dat trouwens goed vertegenwoordigd is in de ‘beer shops’. Daardoor kan Laurent Agache zich toeleggen op de geleidelijke aanpassing van zijn installaties. “De markt is verzadigd, de verdelers willen hun aanbod niet meer verruimen, anders valt het niet meer te beheren”,legt Laurent uit. “Wanneer ze een nieuw bier willen verdelen, moeten ze er een ander uit de catalogus verwijderen. Je moet dus goed de vraag volgen en een product maken dat zichzelf verkoopt, en wel uitsluitend door zijn kwaliteit”.

Doel: het brouwerijtoerisme

In de toekomst wil Laurent zich richten op het brouwerijtoerisme. De op een tiental kilometer van Doornik gelegen brouwerij zou bijvoorbeeld kunnen worden opgenomen in een programma voor het bezoeken van de stad en de kathedraal, die op de erfgoedlijst van de Unesco staat. “Wij onderzoeken heel ernstig de mogelijkheid om op afspraak bezoekers te verwelkomen en hun onze installaties te laten bezichtigen. We krijgen veel aanvragen van particulieren, maar we kunnen daar momenteel niet op ingaan, omdat we er nog niet klaar voor zijn”.

 

Mijlpalen

  • 1753 – Jacques Descamps richt een brouwerijhoeve op in Templeuve.
  • 1892 – De brouwerij komt in handen van Arthur en Charles Agache, die ze verder ontwikkelen. Hun opgang wordt gebroken door de Eerste Wereldoorlog, tijdens dewelke de Duitsers de brouwkuipen opeisen voor de wapenindustrie.
  • 1918 - De brouwerij sluit zich aan bij twee plaatselijke brouwerijen en hervat haar activiteiten in de installaties van brouwerij Duchâtelet in Néchin (Estaimpuis).
  • 1952 - De specialiteit van het huis is het amberkleurige ‘Cazbier’.
  • 1969 - In 1969 is Brouwerij du Cazeau de laatste die nog actief is in Groot-Doornik. Zoals andere, beslist ze de productie stop te zetten en zich toe te leggen op de verkoop van bieren die door andere en veel grotere brouwerijen worden geproduceerd.
  • 2004 - De brouwerij begint opnieuw te werken onder impuls van Laurent Agache en van zijn neef en vriend Quentin Mariage. Beide vennoten gaan een nieuw assortiment ontwikkelen op basis van de ‘Tournay Blonde’.

 
 De Tournay Blonde

Het eerste brouwsel dateert van 1 mei 2004. Die gebeurtenis schenkt nieuw leven aan een meer dan 250 jaar oude erfenis van familiale brouwerskunst. Die eerste ‘Tournay’ is een goudblond bier met 6,7% alcohol, dat een tweede gisting op fles ondergaat en enkel natuurlijke ingrediënten bevat: water, twee moutsoorten, vier hopsoorten, gist en een beetje suiker voor het hergisten op fles. Het wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd. De ‘Tournay’ is een heel evenwichtig bier, waaraan de bij het brouwen gebruikte hopbloem een ietwat droge en bittere afdronk geeft. Het bier wordt bij voorkeur gedronken op een temperatuur van 8 tot 10°C en het wordt rechtopstaand in de kelder bewaard.

De Tournay de Noël
In oktober 2006, ontwerpt Laurent Agache, met de hulp van Martin Foré, de ‘Tournay de Noël’. Dit donkere robijnkleurige bier wordt gemaakt van vijf verschillende mout‑ en drie hopsoorten, die er een complex maar evenwichtig aromatisch boeket aan geven. Het bevat 8,2% alcohol. 

De Tournay Noire 
In maart 2007, komt de ‘Tournay Noire’ uit de brouwkuipen. Het is een op fles hergist bier met een alcoholgehalte van 7,6%, dat enkel natuurlijke ingrediënten bevat: water, vier moutsoorten (waarvan er één speciaal gebrand is), twee hopsoorten, gist en suiker. De speciale moutsoorten en de zeer typische hopssoorten geven er een krachtige en lange smaak in de mond aan, met een duidelijke bitterheid. In 2012 en 2014 wordt het bekroond als de beste stout van Wallonië.

De Saison Cazeau
De ‘Saison Cazeau’ wordt in juni 2008 gecreëerd. Volgens de traditie moeten ‘Seizoen’-bieren de hoeveknechten laven tijdens de zomerse oogsten. Ze moeten dus licht en verfrissend zijn. De ‘Saison Cazeau’ is bijgevolg een licht blond bier dat hergist op fles en 5% alcohol bevat. Het wordt gemaakt met Pilsen-mout en twee hopsoorten die er een zeer aangename bitterheid aan geven. De ‘Saison Cazeau’ wordt verfijnd met vlierbloemen, die het heel verfrissend maken. Aangezien vlierbomen slecht een drietal weken bloeien, namelijk tussen half mei en half juni, is de productie van het bier sterk beperkt in de tijd. Het is wellicht het enige bier ter wereld dat wordt gebrouwen met vers geplukte vlierbloemen. In 2013 won het de gouden medaille op de Brussels Beer Challenge.

La Tournay Triple
De ‘Tournay Triple’ komt het assortiment aanvullen in april 2012. Deze ‘tripel’ is een op fles hergist blond bier met 9% alcohol. Het is een echte IPA (Indian Pale Ale) en bevat bijzonder veel hop (namelijk 60 EBU – de Europese eenheid voor het meten van de bitterheid). De vier hopsoorten die het bevat, zorgen voor een sterk evenwicht tussen de bitterheid en de aroma’s. De aandronk is heel fris en een beetje fruitig, zoals witte wijn, maar de bitterheid ontwikkelt zich snel in de mond en blijft in de nasmaak. De overvloed waarmee het bier van hop wordt voorzien, compenseert de grote dichtheid van dit brouwsel en maakt het heel goed verteerbaar en smakelijk.

Brasserie du Cazeau
Rue de Cazeau 67
B-7520 Templeuve
+32 (0) 69 35 25 53
info@brasseriedecazeau.b
http://brasseriedecazeau.be

À lire aussi

Your opinion counts