Waw magazine

Waw magazine

Menu
©  Het brouwerij heeft zijn eigen bar.

Misery Beer Co

  • La Route de la Bière
Liège  / Aywaille

Door Alain Voisot

EEN SMELTKROES VAN IDEEËN

Goed verborgen in een plooi van een vallei in de Luikse Ardennen, ligt, afgezonderd van de weg naar Werbomont, in de kromming van een krappe bocht, een klein landhuis genesteld aan de voet van een beboste steile helling. Dit is de thuisbasis van Misery Beer Co, een nieuwe brouwerij die barst van ideeën.

 


Het team van de brouwerij Misery.

Het is daar, in de gemeente Aywaille, in Harzée, dat Samia Patsalides en Rémy Perée hun miserie kwamen verbergen. Hun landhuis heeft zijn authentieke, historische karakter behouden. Het oorspronkelijke gebouw was kleiner en werd in het midden van de 19e eeuw vergroot om een kuuroord te worden. Dankzij een bron kon men er van de heilzame werking van het water komen genieten. Vandaag wordt er bier geschonken. Aan de muur van één van de kamers herinneren enkele foto's eraan dat het Amerikaanse leger hier halt hield tijdens de Slag om de Ardennen. En vóór de Geallieerden er zich vestigden, gebruikte het Duitse leger het gebouw als zijn telecommunicatiecentrum.

Geïnspireerd door Stephen King

Samia en Rémy hebben er een originele brouwerij van gemaakt. De inwoners uit de streek en fijnproevers komen van ver om er voor een paar centen een collectie bieren te vinden die geïnspireerd is op de fusie van Angelsaksische invloeden en Belgische tradities. De brouwerij ligt in het beschermde Bru-watergebied, maar krijgt haar water uit het waterleidingnet van Spa ! Een ijzerhoudend water dat vóór het brouwen moet worden klaargemaakt. Bier maken met bronwater blijft een voorrecht dat gedeeld wordt door enkele micro-brouwerijen in het oosten van Wallonië (de Lienne, de Lupulus, de Chouffe …).

In feite werd de naam Misery gekozen als verwijzing naar de gelijknamige roman van de succesvolle Amerikaanse schrijver Stephen King. Maar het is ook de staat waarin dit project begonnen is … Het Misery brouwerijteam. Samia en Remy werken al zeven jaar aan de site en nu pas wordt alles in gereedheid gebracht om te “bestaan” te midden van een gezondheidscrisis. Het noodlot slaat werkelijk toe, en dat is geen grapje.

Het eerste brouwsel werd in juni 2020 gemaakt. Daaruit zijn tijdens de gezondheidscrisis dertien bieren in blik ontstaan.


Een Noord-Amerikaanse tocht

Om de grillen van het lot te trotseren, heeft Rémy, brouwer van beroep, solide referenties. Hij keerde terug naar België, nadat hij door heel Noord-Amerika gereisd had, voornamelijk door Vermont en Quebec (in Montréal en de Gaspé), om zijn vakkennis te perfectioneren. “Het was in Quebec dat ik echt leerde hoe ik het water moest bereiden voordat ik een brouwsel maakte, ” zegt hij. Een verrassend parcours ? De uitleg is eigenlijk simpel. De kunst van het brouwen werd door de Europeanen ingevoerd, en dwong tot een vruchtbare kruising, die de brouwers van het oude continent versteld deed staan. Europa heeft zich pas laat door deze creativiteit laten inspireren want de brouwtradities zijn om redenen van cultureel en commercieel erfgoed te gesloten. Vandaag is de cirkel rond. De terugkeer naar het historische grondgebied van de brouwkunst kan het concept alleen maar versterken. De waarde van dat imago werd versterkt met de oprichting van een brouwerij, opgericht door een Belg in Fort Collins, ten noorden van Denver, Colorado. Hij koos de naam New Belgium Brewing Company. De waarde van de bekendheid van de Belgische brouwkunst wordt erkend tot op het punt dat het een commercieel label wordt. Het is miljoenen dollars waard in communicatie en marketing.


De brouwerij ligt in het beschermde Bru-watergebied, maar krijgt haar water uit het waterleidingnet van Spa !

Een Ardense bar met een internationale visie

Het principe van de micro-brouwerijen die in de jaren '90 in Noord-Amerika bedacht werden, omvat vaak een degustatiebar, of zelfs een speciale taverne, zoals die overal te vinden is in de dorpen en steden in Franken, of in Keulen en Düsseldorf. Die dynamiek heeft aanleiding gegeven tot een wedijver in de historische bakermat van de brouwkunst (België, Noord-Frankrijk, Rijnland, Franken en Bohemen). De brouwerij Misery heeft dit model ook overgenomen want haar bieren kunnen worden gedronken in de bar die in het landhuis is ingericht.

Samia benadrukt het familiale karakter van hun onderneming. “Wij wonen op de eerste verdieping van het landhuis, wat een bijzondere sfeer geeft aan deze brouwerij. De crisis is uiteindelijk heilzaam gebleken. Wij leerden snel onafhankelijk te zijn en een zekere commerciële autonomie te verwerven.” Ze voegt er nog het volgende aan toe : “Omdat ik in Californië ben opgegroeid, is het voor mij een stuk comfortabeler om in het Engels te communiceren. Daardoor hoeven wij niet vast te houden aan een exclusief regionaal of nationaal cliënteel.” Sinds 2017 wordt er op sociale netwerken in het Engels en Frans gecommuniceerd. En 50 % van onze klanten is Nederlandstalig. Deze liefhebbers zijn ontvankelijker voor Angelsaksische bieren.

Er zijn ook bieren in beperkte oplage, geïnspireerd door het seizoen en bosproducten, en bieren gebrouwen volgens de stemming van de brouwer.


Op vat gerijpte bieren

Het eerste brouwsel werd in juni 2020 gemaakt. Daaruit zijn tijdens de gezondheidscrisis dertien bieren in blik ontstaan. Maar het ontwikkelingsplan is een op de Angelsaksische traditie geïnspireerd gamma, dat hoofdzakelijk op vat wordt gerijpt en af en toe in blikjes wordt aangeboden. Dit zijn bieren die snel geconsumeerd moeten worden.

Maar de parels van brouwerij Misery zijn de bieren die gerijpt zijn in eiken vaten van witte wijn uit Bordeaux of in Amerikaanse eiken vaten waarin Bourbon of Cognac werd bewaard. Zo wordt 15 tot 20 % van de productie aangeboden in flessen met een muselet.

Momenteel bedraagt de productie 500 hectoliter per jaar. Het gamma bieren omvat IPA's, stouts, op vat (van eikenhout) gerijpte bieren, pale ales en meer. Er zijn ook bieren in beperkte oplage, geïnspireerd door het seizoen en bosproducten, en bieren gebrouwen volgens de stemming van de brouwer. Een unieke versie van de Imperial Stout wordt zes maanden gerijpt in eiken vaten die eerst Bourbon en dan Cognac bevatten !

Een brouwerij rijk aan creativiteit, projecten en internationale ontwikkelingsmogelijkheden ? Zoek niet verder ! U vindt deze brouwerij in Harzée, in een klein landhuis, een oord van miserie …

Misery Beer Co

Pouhon 22
B-4920 Harzé
+32 (0) 498 59 10 48

www.miserybeerco.be

À lire aussi

Your opinion counts