Waw magazine

Waw magazine

Menu
© europaexpo.be
© europaexpo.be

Terug naar de jaren 80

  • Tourisme
  • / Tourisme culturel
Liège  / Liège

Door Joéllie Sprumont

Tot 2 juni 2019 kunt u zich in het station van Luik Guillemins laten onderdompelen in een gedenkwaardige periode uit de recente geschiedenis. De nieuwe tentoonstelling van Europa Expo biedt nostalgici en nieuwsgierigen een ervaring aan, die hun de “vrije” sfeer van de jaren 80 op meeslepende wijze laat herbeleven. Houd u klaar voor “Expo Generation 80”!

 
Alles speelt zich af op niveau 1 van de stationsparking, een ongewone plaats om een tentoonstelling te organiseren. Een ruimte met een oppervlakte van vijftienhonderd vierkante meter, een honderdtal schermen, meer dan 500 originele stukken die werden uitgeleend of verhuurd door musea, instellingen en privéverzamelaars. Een jasje van Freddie Mercury en van Madonna, de Formule 1 van Thierry Boutsen, Tatayet, tekeningen van Kroll, een hoofdkussen met de handtekening van Michael Jackson… Voorwerpen die worden gepresenteerd door een team van specialisten dat zes maanden werk heeft gehad voor het opzetten van de tentoonstelling die acht maanden zal duren en die 3,5 miljoen euro kost.

Het idee werd definitief goedgekeurd in de zomer van 2017. Het team van Europa Expo vatte toen de studiefase aan, namelijk het documentatiewerk en het zoeken van de topstukken bij verzamelaars en musea. Daarna moest het scenario worden geschreven, met de rode draad voor het indelen van de ruimten en de enscenering rond een tiental thema’s: nieuwe technologieën, grote gebeurtenissen, politiek, economie, humor, kunst, cultuur, sport, film... De meeste decors werden speciaal gemaakt voor die tentoonstelling. Nostalgici, nieuwsgierigen en de generatie die geen diskettes heeft gekend, zullen niet onberoerd blijven door hun bezoek aan die tentoonstelling.

Een duik in een gedenkwaardig decennium

“Expo Generation 80” zal de bezoeker onderdompelen in de jaren 80. Wie denkt dat dit decennium, dat zulke ongelooflijk diepe sporen heeft nagelaten in de geesten, zal worden uitgebeeld door middel van lange rijen aan de muren opgehangen kaders, staat een ontgoocheling te wachten. “Expo Generation 80” nodigt de bezoeker of de toeschouwer uit voor een meeslepende ervaring. Een echte dancing uit de jaren 80, waar men kan bewegen op het ritme van de “Vogeltjesdans”, de studio van een vrije radio, de set van het televisieprogramma “Champs Élysées” van Michel Drucker, de keuken van E.T… Manfred Dahmen, de pers‑ en communicatieverantwoordelijke van Europa Expo, legt de aanpak uit: “Het idee is het resultaat van een consensus binnen het team over de jaren 80. Ze vormen een actueel thema en hebben een diepe stempel gedrukt op de geschiedenis, zowel op technologisch als op politiek, economisch en cultureel vlak.”

Er is immers een tijd vóór en een tijd na die jaren. Het decennium stak vol nieuwigheden: de opkomst van zinderende technologieën, een rijke (pop)cultuur, grote vooruitgang in de geneeskunde, Voyager 2 in de ruimte… Een jeugd die proeft van de vrijheid die openbloeide na de sociale bewegingen uit 1968. Toch kende die periode een aantal schokkende feiten: de koude oorlog, de ontdekking van het aidsvirus, Tchernobyl, de val van de Berlijnse Muur…

Drie meeslepende voorstellingen

In “Expo Generation 80” loopt de bezoeker door drie speciale ruimten waarin “voorstellingen” worden gegeven. In de eerste bevindt de toeschouwer zich op een begraafplaats! En niet zomaar eender welke, maar die uit de beroemde videoclip “Thriller” van Michael Jackson, die in 1983 uitkwam. Een kortfilm van 14 minuten op 35 mm. Het lied begint, er gaat een graf open, er verschijnt een halfdode vrouw en een zombie opent een deur. Men stapt over de keien, lianen bedekken de muren, een avonturier en een edelsteen... De tweede voorstelling brengt de bezoeker naar de “Temple of Doom” van Indiana Jones (1984), de tweede van de reeks van vier films die door Steven Spielberg werd gemaakt over de avonturier Harrison Ford. De derde ruimte vormt het sluitstuk van het parcours met een beslissende gebeurtenis uit dat decennium, namelijk de val de Berlijnse Muur in 1989, met de mogelijkheid om zelf stukken van die muur uit te breken dankzij de technologie van de toegevoegde werkelijkheid…

De zevende keer voor Europa Expo !
Het is de zevende keer dat Europa Expo een tentoonstelling organiseert in het station van Luik Guillemins. De firma, die Europa 50 en Collections & Patrimoines omvat, werd opgericht door René Schyns uit Welkenraedt. Ze heeft zich al sinds meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het “ontwerpen, produceren en organiseren van grootschalige tentoonstellingen”, zoals “SOS Planète”, “Golden Sixties”, “Liège Expo 14-18”, “J’aurai 20 ans en 2030”… Volgende herfst zal Egypte aan de eer zijn in dezelfde ruimte.

 www.europaexpo.be

Photos

Bekijk de gallery "LES ANNÉES 80, LE RETOUR"

À lire aussi

Your opinion counts