Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Kadir van Lohuizen, Groenland, Kangerlussuaq, July 2018, uit de serie Arctic : New Frontier © Kadir van Lohuizen / NOOR

Musée de la photographie

  • Tendance
Hainaut  / Charleroi

Door Waw

EEN TENTOONSTELLING OM TE ZIEN TOT 19 SEPTEMBER

NOOR/PULSE


© Yuri Kozyrev / NOOR

Wij zijn een onafhankelijk collectief van auteurs, journalisten, fotografen, kunstenaars en cineasten. Met integriteit, passie en respect documenteren en onderzoeken wij onze wereld en getuigen we ervan om tot actie te inspireren. Wij vertellen geschiedenissen die een impact hebben op onze mensheid. Met kracht benadrukken wij de macht van ons visuele verhaal om bij te dragen aan een betere kennis van de wereld, sociale veranderingen uit te lokken en ons begrip van de huidige wereld en zijn uitdagingen aan te passen.

 

NOOR, wat Licht betekent in het Arabisch, werd in 2007 opgericht. Met Amsterdam als basis, heeft deze collectief de wil fotografen te verenigen (maar eveneens cineasten, visuele kunstenaars, enz.) die gemeenschappelijke waarden delen om te getuigen van de toestand van de wereld door visuele reportages te maken – die vaak weerklinken als klokkenluiders – en door collectief en actief promotie te maken voor het werk van zijn leden.

NOOR is verenigd door het verlangen samen te werken rond kritische vragen zoals de klimaatwijziging, de overconsumptie, de gedwongen migratie, de toename van het autoritarisme of ook nog het onrecht van het patriarchaat. De onderliggende uitdagingen van de actualiteit grondig trachten te begrijpen, het levendige en het menselijke in het centrum van de vraagstelling behouden, aanklagen om, geconfronteerd met het onrecht, te handelen, zijn enkele van de door NOOR genomen paden.


Alixandra Fazzina, Al-Baida, Yemen, Mei 2007, uit de serie Million Shilling © Alixandra Fazzina / NOOR

In het licht van een fakkel wordt het levenloze lichaam van een man gevonden in het ondiepe water aan het strand van Al-Baida. Uit de bloedsporen rond zijn gezicht blijkt dat hij zwaar werd geslagen voor hij in zee werd gegooid.

De tentoonstelling NOOR/PULSE stelt een overzicht voor van de werken van veertien fotografen van het collectief, terwijl het een van de primordiale ideeën uit het Manifest van zijn oprichting voor ogen houdt : “Some things simply need to be seen” (“Sommige dingen moeten eenvoudigweg gezien worden”), Stanley Greene


Stanley Greene,Tchétchénie, Grozny, Januari 1995, uit de serie Open Wound © Stanley Greene / NOOR

www.museephoto.be

À lire aussi

Your opinion counts