Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Lino_Bennardo
© Lino_Bennardo
© Lino_Bennardo

De Waalse Flagey

  • Dossier
Namur  / Namur

Door Catherine Moreau

Cultuur heeft de wind in de zeilen

De opening van de Grand Manège, de renovatie van de Abattoirs de Bomel, de lifting van het Huis van Cultuur dat nu Delta heet, stedelijk kunstparcours ... Het cultureel leven is rijk en overvloedig in Namen!

 

Vroeger hoorde je er hoefgetrappel en gehinnik, het geluid van voetstappen en applaus. De Grand Manège, die in het midden van de 19e eeuw werd gebouwd, was een plaats waar ruiters met hun paarden kwamen oefenen, maar er werden ook bals, concerten, prijsuitreikingen en dergelijke meer georganiseerd. Na het einde van de kazernering, in 1977, kwam er een gemeentelijk magazijn en daarna een cultuurzaal, tot de stad in 2013 een groot renovatieproject met een budget van 15 miljoen euro aanpakte. Om het historisch karakter van de plaats te behouden, zijn de vier gevels bewaard gebleven. En vandaag herbergt de Grand Manège op een oppervlakte van 6000 vierkante meter een grote zaal (de Namur Concert Hall), de kantoren van de vereniging À Cœur Joie (die zangkoren uit Wallonië en Brussel samenbrengt), alsook het Centrum voor Vocale Kunst en Oude Muziek (CAV&MA).

De Waalse Flagey

Het centrum, dat in 1984 werd opgericht, biedt een onderkomen aan het Naamse Kamerkoor en aan twee orkesten (het Millennium Orchestra, onder leiding van Leonardo García Alarcón, en Les Agréments waarvan Guy Van Waas de dirigent is). Het leidt jonge zangers en instrumentalisten op.

In de nieuwe zaal met 800 plaatsen kunnen internationaal befaamde gezelschappen optreden.

“De Namur Concert Hall biedt een nieuwe omgeving voor muziekliefhebbers, wat een boodschap van hoop is na deze heel moeilijke maanden ! ”, zo luidt de commentaar van Jean-Marie Marchal, de artistiek directeur van CAV & MA. Met een akoestiek die doet denken aan die van de beroemde Studio 4 van Flagey en met haar 800 plaatsen, kan de nieuwe zaal internationaal befaamde ensembles verwelkomen. “Namen staat bekend voor de kwaliteit van zijn kamerkoor ; straks kunnen we zien waar de stad zich op de kaart bevindt.”

De nieuwe zaal werd op 3 september, naar aanleiding van de opening van de Grand Manège, ingewijd door het Millennium Orchestra en het Naamse Kamerkoor, dat samen met de jonge sopraan Julie Roset een Haendelconcert ten beste gaf. Wanneer de zaal afgewerkt zal zijn en het team uitgebreid, zal CAV & MA er haar nieuwe programma vanaf de lente van 2022 aanbieden. De Namur Concert Hall zal niet in lethargie verzinken, aangezien er vanaf deze herfst al een tiental concerten zijn gepland in het kader van het seizoen 2021-2022 van het Théâtre de Namur.

Een toevluchtsoord voor het Conservatorium

Eric François, de directeur van het Conservatorium van Namen, is vooral opgetogen omdat het nieuwe gebouw plaats biedt aan 70 leraren en ongeveer 1600 studenten voor muziek, dans en toneel, die voordien waren verspreid over verscheidene plaatsen en gebouwen in de stad. “Dit is goed voor interdisciplinaire projecten. Vroeger voelden dansdocenten zich een beetje eenzaam, terwijl die opleiding toch door 400 studenten wordt gevolgd. Aangezien we ons in de buurt van verschillende scholen bevinden, hopen we ons publiek te diversifiëren”.

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan de muziekklassen, aan de danszalen en aan twee zalen voor toneel, waarvan de meeste met een volledige apparatuur (projectoren) zijn uitgerust. Een auditorium met 150 zitplaatsen zal worden gebruikt voor opvoeringen en conservatorium-examens. En er werd speciaal aandacht besteed aan de akoestiek, vooral in de slagwerkklas. “Vroeger hoorde ik het geluid van het slagwerk vanop drie verdiepingen boven mijn bureau ! ”, zegt Eric François. “Om de trillingen te dempen, werd er tapijt gelegd, werden er akoestische plafonds geïnstalleerd en panelen tegen de muren geplaatst … Als kers op de taart heeft de Stad ons toegestaan om tien keer per jaar gratis gebruik te maken van de Namur Concert Hall”.

À lire aussi

Your opinion counts