Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Ville de Namur
© Jimmy Michaux

Namur Street Art cities

  • Dossier
Namur  / Namur

Door Catherine Moreau

Een openluchtmuseum

Op een muur aan de Boulevard du Nord kijkt een jonge man in de verte, maar hij wordt verblind door de zon, die symbool staat voor de ecologische en technologische moeilijkheden die hem nog wachten. Onderaan de nieuwe fiets- en voetgangersbrug L’Enjambée, wordt de Villa Balat versierd door een plantaardig fresco dat de plantenrijkdom en het wisselvallige humeur (!) van de Maas weergeeft. Icarius, van Jimmy Michaux, en de muurschildering van Démosthène Stellas (Drash-collectief), zijn twee van de vele fresco's die de muren van de Waalse hoofdstad sieren.

Met de online-applicatie Street art cities kunnen die fresco’s worden opgeslagen en gevolgd. Want de stad heeft samengewerkt met dit platform, dat nu al stadskunstwerken in een achthonderdtal steden in meer dan negentig landen op zijn actief heeft. Met behulp van foto's kunnen Street Art-fans de fresco's in de stad en de makers ervan vinden. Ze kunnen ook thematische routes volgen, zoals het pad met minisculpturen van Isaac Cordal, en meer ongewone plaatsen ontdekken, zoals de achterkant van een winkel, een bar of een tuin … en ze kunnen de app een “like” geven of nieuwe plaatsen voorstellen, die de moeite waard zijn.

www.namur.streetartcities.com

De heropleving van de Abattoirs de Bomel

De vroegere slachthuizen in modernistische stijl, die zich op de grens tussen Bomel en Saint-Servais bevonden, werden vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Na de sluiting in 1988 en vóór de sloop ervan, huisvestten ze de Ressourcerie Namuroise en de nachtopvang van de stad.

Op initiatief van het Buurtcomité Bomel hebben de Stad Namen en de Waalse Regering de site nieuw leven ingeblazen. In het centrale gebouw bevindt zich sinds 2015 het regionaal cultureel actiecentrum. Je vindt er een tentoonstellingszaal (270 m²), een voorstellingszaal met 150 zitplaatsen, een zaal voor verenigingen en acht workshops (dans, theater, muziek, filmfotografie, digitale ruimte, beeldende kunst ... ), vijf kunstresidenties en een cafetaria. En vergeet de ‘Baie des tecks’ niet, een bibliotheek met stripverhalen.

De Delta, een ontmoetingsplaats

Zeg niet langer Cultureel Huis van de Provincie Namen, maar Delta. De provincie heeft grote renovatie- en uitbreidingswerken aangevat voor de site die aan de samenvloeiing van Samber en Maas, aan de voet van de Citadel gelegen is.

Op 21 september 2019 is de Delta officieel geopend. Voor heel die renovatie werd alles opnieuw ontworpen en verbouwd als een ontmoetingsplaats. Met drie aanpasbare theaterzalen, verscheidene tentoonstellingsruimtes, drie repetitie- en opnamestudio's, evenementen- en opleidingsruimten, kunstenaarsresidenties en gezellige plekken, bevordert de Delta een interdisciplinaire aanpak. Het programma omvat zowel film als toneel, dans, animaties, muziek, beweging en beeldende kunst.

À lire aussi

Your opinion counts