Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Vincent Callebaut Architecte
© Vincent Callebaut Architecte
© Vincent Callebaut Architecte

Vincent Callebaut

  • A la Une
Hainaut  / La Louvière

Door Christian Sonon

Architect ten dienste van het milieu

Vincent Callebaut, afkomstig uit La Louvière en nu werkzaam in Parijs, is afgestudeerd aan het Victor Horta Instituut van de faculteit Architectuur van de Université Libre de Bruxelles.

Nadat hij zijn stempel had gedrukt op de Wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai, ontwierp hij het Solar Drop-complex in de Verenigde Arabische Emiraten, op een kunstmatig eiland voor de kust van Abu Dhabi. Hij werd omschreven als “de architect bij uitstek om België te doen schitteren op de Dubai Expo en om de nieuwe generaties te inspireren die de realiteit van de klimaatverandering onder ogen zullen moeten zien”.

Het tuingebouw van het Belgisch paviljoen (foto) is zowel van binnen als van buiten groen. Alles is zo ontworpen dat het een deel van de energie produceert die het verbruikt. Het profiteert van natuurlijke ventilatie en lichtinval, hernieuwbare energie in verschillende vormen, biogebaseerde producten en een intelligent watergebruik. Door evapo-transpiratie verlagen de planten ook de temperatuur in de binnenruimtes.

Het behoud van het milieu is de inspiratiebron voor dit ontwerp, maar ook voor alle andere projecten van Vincent Callebaut. “Ik wil hoop bieden op een betere toekomst”, zegt hij.

Time Magazine noemde zijn Parijse bureau “het beste eco-prospectieve en visionaire architectenbureau, dat fantastische projecten ontwerpt die de milieu- en sociale kwalen van de wereld aanpakken”.

vincent.callebaut.org

À lire aussi

Your opinion counts