Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Lemonnier

Lemonnier

  • Gastronomie
  • / bonnes adresses
Namur  / Lavaux-Sainte-Anne

Door Guy Delville

Lavaux-Sainte-Anne is een dorpje in de streek van de Haute-Lesse vlakbij Rochefort, in de provincie Namen. Zijn kasteel, een verdedigingswerk, is een historische woning uit de 13de eeuw. Het is omgeven door een slotgracht en heeft een indrukwekkende donjon. Op het plein van Lavaux-Sainte-Anne is de rust absoluut en het ritme traag. De heerlijke kalmte van het mooie dorpje wordt enkel verstoord door de auto’s die naar restaurant Lemonnier rijden. Een fi jn adresje dat een ommetje waard is (en voor wie gehaast is: er ligt een soort autosnelweg op enkele honderden meters!).

De kok Eric Martin, geboren in 1958, debuteert in het restaurant van het kasteel. Dat baat hij uit tot hij weggaat om het huis Lemonnier te openen, een restaurant annex hotel. Discrete decoratie en verfijnde attenties geven de negen kamers van hotel Lemonnier die extra bezieling waardoor gasten het gevoel krijgen dat ze door vrienden worden ontvangen in een behaaglijk huis, eerder dan in een hotel. Aan charmante details geen gebrek: schuine plafonds, puntgevels in natuursteen uit de streek, regionale Franse kleerkasten uit de 18de eeuw, mooie tafelkleden die tot de grond reiken en harmoniëren met de dekbedden, allerlei boeken… en dan is er nog een droomontbijt om het goede leven en de nieuwe dag te verwelkomen.

Sinds 2006 werkt Eric samen met zijn zoon Tristan, die na enkele jaren opleiding in gevestigde huizen in de voetsporen van zijn vader trad. Geen voorkeursbehandeling voor deze jongeman, sinds hij in de keuken van zijn vader kwam, maar wel de harde en degelijke leerschool van verplichte kwaliteit. De lange weg naar vernieuwde eenvoud leggen Eric en Tristan samen af. De reputatie van het huis is gestoeld op het huwelijk tussen land en zee, en op de voorrang die aan streekproducten wordt gegeven. De verrassing was groot toen Michelin hen vorig jaar zonder veel verantwoording of uitleg hun ster ontnam. Het was een bijzonder onrechtvaardige straf, maar die heeft de vastberadenheid van de twee chefs om u goed te dienen niet aangetast. De discrete, maar professionele ontvangst door de gastvrouw zal u plezieren. De bediening in de zaal gebeurt dan weer door jongeren die perfect passen bij het bijzonder verleidelijke kader en de charmes van deze plek, zoals het helder verlichte terras en de tuin die opgesmukt is met beelden en een fraaie waterpartij. De wijnkaart weerspiegelt de subtiele smaken van de bereidingen volkomen: de ervaren sommelier stelt keuze, originaliteit en kwaliteit centraal. Het restaurant heeft veertig couverts, verdeeld over drie zalen. Een table d’hôte biedt een fascinerende inkijk in de keuken.

De architecturale uitdaging bestond erin het nieuw te bouwen volume harmonieus te laten aansluiten bij het bestaande gedeelte en toch een modernere look te geven. De glazen gevel van de inkom, die de twee volumes duidelijk van elkaar scheidt, draagt daartoe bij. Binnen is de stenen puntgevel van het oude gebouw op alle verdiepingen nog zichtbaar. Respect voor materialen uit de omgeving was ook iets dat de bouwheer graag geïntegreerd wilde zien. De aanwezigheid van de plaatselijke steen in combinatie met een natuurleien dak heeft die wens ingevuld. De grote ramen kregen een omlijsting in natuursteen en zijn uitgevoerd in grijs gelakt aluminium.

Er wordt een tweegangenlunch voor € 38 opgediend. Voor € 55 is er het menu ‘Saveurs du produit’ met vier gangen. Het menu ‘Compositions en dégustation’ (€ 82) bestaat uit zes rijkelijke gangen die u alle facetten van het talent van de twee chefs doen ontdekken. De kaart staat vol aangename verrassingen. Als voorgerecht kunt u proeven van krab, zalmforel, ravioli van raap en ossenstaart, asperges of gebakken eendenlever. Laat u verleiden door enkele vissen en schaaldieren: poon, wilde tarbot of langoustine. Of geeft u de voorkeur aan kalfszwezeriken, jonge duif, varkensborst of rundvlees? Deze keuken, met haar schitterende en creatieve bereidingen, is een geslaagd en vrolijk feest van smaken. Ziedaar de ongelofelijke charme van vier handen en twee harten.

 

Inlichtingen :

Restaurant & Hôtel Lemonnier
Rue Baronne Lemonnier, 82
B-5580 Lavaux-Sainte-Anne
+32 (0)84 38 88 83
www.lemonnier.be

À lire aussi

Your opinion counts