Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Fred Guerdin

Les Templiers
een authentieke taverne

  • Patrimoine
  • / Lekker eten
Hainaut  / Charleroi

Door Lena Goessens

Snuif de ziel en de folklore van Charleroi op. Geniet van huisgemaakte gerechten, ontdek streekproducten of proef een lekker biertje van bij ons. Les Templiers in Charleroi is een levendige bistro naar ons hart.

Het gebouw tegenover het gemeentehuis, in het hart van Charleroi, staat al meer dan vijftig jaar t rouw op post . Brouwerij Diekirch liet het optrekken ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling.

De originele lambrisering, de antieke kroonluchters, de rustieke tafels en stoelen en de oude toeristische affiches maken van Les Templiers een authentieke taverne in middeleeuwse stijl waar het goed toeven is. De hogere klasse komt graag samen in de bistro, maar het is ook een plek waar stamgasten en toeristen kunnen genieten van een artisanaal brouwsel. “Artsen, kunstenaars, journalisten en schilders zitten regelmatig samen aan de toog. We hebben zelfs een lokaal waar de Gilles Récalcitrants (een bekende carnavalsvereniging, nvdv) al bijeenkomen sinds 1977”, vertelt Giuseppe Ferrito – Joseph voor de vrienden. De man met zijn typische schort komt hier al vijfentwintig jaar over de vloer. Bijna twaalf jaar geleden nam hij de brasserie over. Hij besloot de handen in elkaar te slaan met Philippe Stiennon en sindsdien doen de twee zaakvoerders samen de bediening. De vijftigers zijn trotse inwoners van Charleroi. Gastvrijheid en een stalen karakter typeren hen. “We hebben elkaar ontmoet in Charleroi doordat we op dezelfde plekken uitgingen. Maar we zijn nog geen koppel!” lacht ex-basketspeler Philippe. Op het rek staan de trofeeën van de veteranen stof te vergaren – een herinnering aan andere tijden.

Een erkende taverne

Gezelligheid troef op deze plek, die niet alleen streekproducten serveert, maar er zelf een is. Hun label “Bistrot de Terroir” is dan ook meer dan verdiend. De toenmalige minister van Toerisme riep dit label in 2010 in het leven met de bedoeling om het blazoen van de horeca weer op te poetsen en om ook brasseries hun steentje te laten bijdragen aan de toeristische en sociaaleconomische ontwikkeling van Wallonië. “Het is een mooie beloning voor ons, maar we hebben er niets extra voor gedaan. We werken nog altijd op dezel fde manier ”, ver tel t Joseph. Ambassadeur van de stad Charleroi word je niet zomaar. Zo moet de brasserie minstens drie streekgerechten aanbieden, toeristische informatie geven over de streek en aangesloten zijn bij het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Een traditioneel krijtbord

Aan die basisvoorwaarden beantwoordt Les Templiers al lang. Op het krijtbord staan de huisgemaakte specialiteiten en dagschotels. “We schillen onze aardappelen nog met de hand en we bakken onze frieten twee keer, zoals de traditie het wil. Zelfs onze mayonaise wordt met de hand gemaakt door Bruno, de kok”, vertelt Joseph trots. Maar de echte troef van de kok is dat hij met verse producten werkt van kleinschalige producenten uit de streek. “We vinden het belangrijk om samen te werken met lokale producenten.” Joseph voegt eraan toe: “De escabèche komt van een kleine fabrikant uit Virelles en het vlees van slager Yvan in Gosselies.” Naast de klassieke américain of konijn met blauwe Chimay staan er nog heel wat andere dingen op de kaart. Frans orgaanvlees zoals andouillettes of pens bijvoorbeeld, of mosselen (verkrijgbaar tot eind maart). Op de drankenkaart en de tafels pronken Belgische kwaliteitsbieren en -trappisten als Orval, Chimay en Maredsous van het vat. Ook de Scotch en Guinness van het vat stromen rijkelijk. En natuurlijk mag de P’tit Peket uit Biercée niet ontbreken.

Wie wil, kan hier alle dagen terecht. Tot de laatste klant opstapt, of dat nu een stamgast uit Charleroi is of een van de vele buitenlandse toeristen.

 

informatie

Les Templiers
Place du Manège, 7
B-6000 Charleroi
+32(0)71 32 18 36
www.bistrotdeterroir.be

À lire aussi

Your opinion counts