- Dossier
- / Bois & Habitat
Door Christian Sonon
Houtskeletbouw, palen-balkensysteem, systeem met massief houten platen (CLT) en houtmassiefbouw (1). Van deze vier systemen is houtskeletbouw veruit het meest wijdverbreid: 80% van de houten gebouwen berust op deze techniek. Maar voor grote gebouwen wordt de voorkeur gegeven aan CLT.
![]() |
Door de prefabricagemogelijkheden, het vervoers- en hanteringsgemak en het isolatiepotentieel is houtskeletbouw de ideale techniek om vrijstaande huizen te bouwen, te meer omdat de flexibele en modulaire constructie het mogelijk maakt om de woning eenvoudig aan de veranderende behoeften van gezinnen aan te passen. De grote fabrikanten van ‘sleutelklare’ woningen, zoals Jumatt, Maisons Paquet en TomWood, de houtspecialist van Thomas & Piron, hebben daarom voor deze techniek gekozen.
“Houtskeletbouw heeft zich zo positief ontwikkeld dat het een must is geworden”, luidt het commentaar van Maisons Paquet (Nalinnes), een familiebedrijf dat weet waar het om gaat, omdat het al aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begon met de bouw van houten chalets als weekendhuis. “Kandidaat-bouwers zijn tegenwoordig op zoek naar energieprestaties, milieuvriendelijkheid en comfort. Maar de snelheid waarmee een houtskeletwoning wordt neergezet, is ook erg verleidelijk. Een kandidaat-bouwer betrekt zijn huis in de regel 110 dagen nadat de fundering is gelegd. Onze fabricagetechniek is erop gericht om zo veel mogelijk in de werkplaats te bouwen. Daardoor kunnen we de constructie van de woning in één dag realiseren, zodat deze aan het einde van de middag beschermd is tegen weer en wind.”
En ‘sleutelklare’ woningen zijn natuurlijk ook populair omdat ze tegemoetkomen aan de algemene wens om niet extra belast te worden op een moment dat het voor mensen niet altijd even gemakkelijk is om hun gezins- en beroepsleven in evenwicht te houden. En hoewel de kandidaat-bouwers hun droomhuis moeten uitzoeken in een min of meer samenhangende catalogus, houden de bedrijven altijd de mogelijkheid voor hen open om een persoonlijk accent aan hun woning te geven. Een ander geruststellend gegeven is dat de prijzen transparanter zijn en meestal niet voor verrassingen zorgen. “Omdat de overheid het eigenwoningbezit probeert te faciliteren en de bouw van gemeenschappelijke woningen bevordert, vertonen de prijzen een dalende tendens. Maar de stedenbouwkundige, energie- en milieuregels die erbij komen, werken in tegengestelde richting. Daarom moeten we anticiperen door de energiekosten van onze woningen te verlagen.”
![]() |
Voor het wooncomfort
Na 40 jaar ervaring in de bouw is Thomas & Piron uiteindelijk ook gezwicht voor hout. Eind 2011 heeft het bedrijf uit Paliseul dus een houtskeletbouwtechniek met de naam TomWood op de markt gebracht. De gelijknamige dochteronderneming, die in Gembloers is gevestigd, biedt nu ongeveer twaalf ‘sleutelklare’ woningen aan, waarvan de gemiddelde verkoopprijs rond de € 250.000 (all-in) ligt. “De Waalse markt is relatief stabiel, maar we denken dat we ons marktaandeel kunnen vergroten met projecten voor klanten die eigen grond bezitten en dan bedoel ik vooral projecten met een zeker karakter, een gedurfdere architectuur, een strakkere look”, stelt directeur Fernando de Sousa.Hoewel de trend eerder in de richting van moderne architectuur gaat, zoals gebouwen met platte daken of uitkragingen, krijgen we vrij vaak het verzoek om een houten accentje aan de buitenkant toe te voegen. In het algemeen stellen we dan vergrijsd cederhout voor. Maar mensen kiezen vooral voor een houtskeletwoning vanwege het wooncomfort.