Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Golf Château de La Tournette

De golfclub
van La Tournette

  • Tendance
  • / Evenement
Brabant wallon  / Nivelles

Door Lena Goessens

Golf Château de La Tournette in Nijvel ligt op het domein van een indrukwekkende kasteelboerderij. Het is wellicht een van de mooiste clubs van het land. Was golf vroeger het privilege van de hogere klasse, dan geldt dat principe hier steeds minder. Geliefde of gehate sport? Wij gingen op ontdekking…

“Wie een golfstok in zijn handen neemt, krijgt sowieso de smaak te pakken. Maar het omgekeerde is ook waar”, zegt Bart van Stokkum, wiens familie eigenaar is van het domein. Het adellijke domein dateert uit de 16de eeuw en kwam in 1993 in handen van de familie Snijders. De golfclub viert dit jaar haar 25ste verjaardag. Investeerders richtten ze op in 1988 en kwamen daarmee tegemoet aan een groeiende vraag in België. Heel wat clubs zagen het levenslicht in die tijd.

De eerste golfbaan op het oude jachtdomein is ‘l’Anglais’, een open baan op een breed plateau dat blootgesteld is aan weer en wind en uitkijkt over het omliggende landschap. Daarna volgt ‘l’Américain’, een beboste en smalle baan. De green of aankomstplaats ligt verscholen achter natuurlijke en artificiële hindernissen, zoals water of bunkers (putten met zand). De twee golfbanen tellen elk achttien holes en zijn prachtig vormgegeven door speciale ‘golfarchitecten’. Samen met de Orival beslaan ze maar liefst 160 hectare. De heuvelige grasvelden worden perfect onderhouden door de green keepers. De laatste baan ten slotte is bestemd voor beginners en telt negen holes. Het domein van Château de La Tournette wordt het hele jaar door bezocht door spelers van alle niveaus. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Een opvallende evolutie

Sinds enkele jaren weet golf naast de gegoede klasse ook een ander publiek te bereiken. Toch staan Belgische clubs nog altijd niet echt open voor het grote publiek, in vergelijking met andere landen. “Die openheid verschilt van club tot club. Golfclubs trekken inderdaad nog altijd een bepaald publiek aan, maar de sport zit wel in de lift”, benadrukt van Stokkum. “Golf wordt steeds populairder bij alle lagen van de bevolking. En dat is uiteraard een goede zaak, want zonder nieuwe spelers heeft de sport geen toekomst.” Iedereen is dus welkom. De club van La Tournette wil echter een referentie zijn en hecht dan ook veel belang aan de tradities en het prestige van de sport. Respect voor de etiquette en de dresscode is daarbij essentieel. Hoe prestigieus ook, de club gaat er prat op open te staan voor iedereen. “Golf draait bij ons niet om snobisme. Onze spelers komen hier om te oefenen en uit liefde voor het spel.”

Handicap, practice, driving range, green, swing… Het golfjargon is een wereld apart. Waar de sport juist vandaan komt, is niet zo duidelijk, maar vast staat dat ze al eeuwenlang beoefend wordt.


Melting pot

De perfecte mix is het nog niet, maar toch: op het kortgeknipte gazon slaan zowel gezinnen, ouderen als jongeren graag een balletje. Er zijn bijna 200 junioren, van zes tot achttien jaar. Ook de kledingsstijl ontsnapt niet aan die mix: van klassiek tot hypermodern. De Britse invloed is nog merkbaar op het terrein: de eeuwige geruite broek, truien met ruiten en traditionele poloshirts met een kraagje, tweekleurige schoenen en een pet op het hoofd, zonder de onvermijdelijke handschoenen te vergeten die golfspelers blijkbaar niet kunnen missen.

Oorspronkelijk was golf vooral een mannensport, maar stilaan komt ook daar verandering in. Ook de ladies zijn hier immers goed vertegenwoordigd. De laatste jaren ontdekken steeds meer vrouwen van alle leeftijden de golfsport. “De laatste tien jaar zijn de Ladies van La Tournette goed bezig. Ze hebben wel drie keer de Belgische interclubkampioenschappen gewonnen”, vertelt een trotse Bart van Stokkum, die ook in het directiecomité van de club zit.

Een echte sport

Petje af voor de winnende dames, want golf mag dan de perfecte ontspanning zijn, het blijft ook een sport die een behoorlijke conditie vereist. Naast precisie, beheersing, concentratie en techniek moeten de spelers ook over uithoudingsvermogen beschikken. “Een partij golf spelen betekent ook minstens zes kilometer stappen. Maar je moet ook sterk zijn, want een golfstok weegt zo’n vierhonderd gram en kan een slagkracht van meer dan een ton hebben. Het is geen krachtsport, maar je moet de bal toch zo’n 200 meter ver slaan. Dat vergt techniek en concentratie.” Ook de heuvelachtige golfbanen maken het de spelers niet makkelijk.

Initiatie voor iedereen

Wie een balletje wil slaan op de championshipbanen van achttien holes moet eerst een bepaald niveau halen. Dat wordt berekend naargelang de handicap. Voor de groentjes er te laten swingen aan de zijde van de beste spelers, besloot La Tournette om middagen te organiseren waarop geïnteresseerden kunnen proeven van de golfsport. Beginnelingen die zich helemaal willen verdiepen in de sport, kunnen ook een stage volgen. De driving range is de ideale plek om te leren lange ballen te slaan. Met 70 tot 500 meter tussen vertrek- en aankomstplaats is het wel handig om dat te kunnen. Wie wil oefenen, kan altijd terecht op de practice. Daar vind je toestellen om alle andere aspecten van je spel te verbeteren. Nadien kunnen beginnelingen het terrein van de Orival bestormen. En na inspanning volgt natuurlijk ook ontspanning. Op de kaart van het Club House staan er snacks en meer verfijnde gerechten en bij mooi weer kun je er op het terras zitten.

 

Informatie

Golf Château de La Tournette
Chemin de Baudemont, 21
B-1400 Nivelles
www.tournette.com

 

Golfkalender

• 1 en 2 juli 2013: Senior Championship AFG in de golfclub van Pierpont
• 19 augustus 2013: Super Seniors Interclub Kampioenschap, Golf du Bercuit
• 7 september 2013: finale van de ‘Challenge de la Francophonie’, in de Royal Golf Club des Fagnes-Spa
• 3 oktober 2013: finale van de AFG Ladies Cup, in de Golf Château de la Tournette

 

Golf en zaken, de perfecte combinatie

Voor heel wat bedrijven betekent de golfwereld ook een kans om hun zakenrelaties te onderhouden. De Corporate Club van Golf Château de La Tournette telt zo’n 140 leden. Ze brengt multinationals, kmo’s en zelfstandigen samen en biedt hen de juiste omkadering, met golf als thema. “Geloof me, hier worden grote beslissingen genomen”, vertelt Bart van Stokkum, een van de beheerders van La Tournette. Het kasteel van La Tournette herbergt niet minder dan zeven vergaderzalen. Er is voor ieder wat wils: groots en imposant of net klein en gezellig. De Belgische interieurarchitect die de zalen ontwierp, slaagde erin om het adellijke karakter van de oorspronkelijke ruimtes te behouden. Schilderijen in goudkleurige kaders, felrood vasttapijt, een grote ouderwetse bibliotheek… Alles is voorzien om de bezoeker onder te dompelen in de 16de eeuw, waaruit het gebouw dateert. La Tournette kan bogen op een ideale ligging, op een paar kilometer van Brussel. Naast een natuurlijk landschap biedt de club ook een platform en interessante diensten voor bedrijfsleiders: bekendheid voor hun bedrijf, networkingevenementen, golfinitiaties en -toernooien, toegang tot het speelterrein, maar ook goed uitgeruste conferentiezalen en een evenemententeam dat niets aan het toeval overlaat. Dat alles maakt van de Corporate Club een boeiende plek voor wie zijn netwerk wil uitbreiden en zijn (nieuwe of bestaande) professionele contacten wil onderhouden.

À lire aussi

Your opinion counts