Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Cluster Twist

De nieuwe pistes
van Twist

  • Dossier
Wallonie

Door Christian Sonon

Waalse cluster lanceert Europees transmediaproject

Ben Stassen is niet de enige Waal die gelooft in de toekomst van 3D-cinema. In Luik lanceerden Pierre Collin (Eureka Conseil), prof. Jacques Verly (ULg) en Alain Gallez (Eventis) in 2009 een evenement met de naam ‘3D Stereo MEDIA ’. Op het programma staan zo’n veertig animatie- en fictiefilms, zowel kort als lang, naast een aantal documentaires. “Meer dan een festival is het een Europees forum met professionele en wetenschappelijke conferenties, vorming voor regisseurs, bijeenkomsten voor experts en een grote markt voor 3D-films”, vertelt Collin. “En Ben Stassen is erevoorzitter.”

De vijfde editie vindt plaats van 3 tot 6 december in bioscoop Sauvenière en in enkele andere Luikse zalen. Pierre Collin zal er niet meer bij zijn, want hij wil belangenconflicten liever vermijden. “Ik ben immers de executive manager van een cluster die een honderdtal Waalse spelers verzamelt op het vlak van audiovisuele technologie”, legt hij uit. “De cluster kreeg de naam Twist (voor Technologies wallonnes de l’image, du son et du texte of Waalse beeld-, geluid- en teksttechnologie, n.v.d.r.) en wil samen met zijn leden de krachten bundelen. Die leden zijn hoofdzakelijk kmo’s, maar ook tv-zenders, universiteiten en investeringsfondsen als Wallimage. Doordat ze elkaar beter leren kennen, kunnen ze gemeenschappelijke belangen vinden en samen nieuwe projecten opstarten. Wij zijn actief op drie domeinen: film en animatie, broadcasting, d.w.z. het ontwikkelen van technologie en het leveren van diensten voor tv-zenders, en transmedia. Dat is dé markt van de toekomst, die betrekking heeft op internet, mobiele telefonie en tablets.”

Twist haalde net een projectoproep binnen die gefinancierd wordt door Europa en die op 1 september van start is gegaan. “Het project wil met de hulp van verschillende Europese partners transmediatechnologie ontwikkelen. Er worden oproepen gelanceerd met verschillende thema’s. Een daarvan zal gaan over interactiviteit in de bioscoopzalen. Met hun smartphone kunnen kijkers tijdens de filmvertoning aan een spel deelnemen. We gaan ook onderzoeken op welke manieren we de bioscoopzalen kunnen benutten tijdens de daluren, bijvoorbeeld door een New Yorkse opera rechtstreeks te vertonen of door er gamezalen van te maken. Het is de bedoeling dat we een parallel universum creëren en mensen zo naar te film lokken. Maar die nieuwe ontwikkeling moet in de film geïntegreerd zijn van bij het begin. De regisseur moet dus er dus van meet af aan rekening mee houden.”

www.twist-cluster.com

 

Het festival met drie dimensies

Luik is tegenwoordig de draaischijf van de 3D-technologie. Voor de vijfde keer biedt de stad onderdak aan het festival 3D Stereo MEDIA . Komende winter verzamelen hier de grootste experts op het vlak van driedimensionale afbeeldingen. Uiteraard is Ben Stassen van de partij, maar ook Robert Neumann (Walt Disney Animation Studios), Chuck Comisky (Chromium Labs), enz. Het festival staat volledig in het teken van 3D, zowel op wetenschappelijk, technologisch, artistiek als economisch vlak. Niet alleen professionals zijn welkom, maar ook het grote publiek. 3D Stereo MEDIA werd zelfs uitgekozen door de International 3D Society of Hollywood om de ‘3D Creative Arts Award’ voor Europa te organiseren. De ultieme erkenning!

3D Stereo MEDIA
Van 3 tot 6 december 2013
www.3dstereomedia.eu

À lire aussi

Your opinion counts