Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Keemotion

Keemotion filmt
zonder cameraman

  • Économie
  • / High Tech
Brabant wallon  / LLN

Door Benoît Noël

Amerikanen, Fransen en Duitsers zijn er al helemaal voor gewonnen: sportwedstrijden filmen zonder cameraman of regisseur. De technologie is bedoeld voor internet en tablets en zou de wereld van de sportopnames wel eens op zijn kop kunnen zetten. Dat belooft wat!

Keemotion werd opgericht in maart 2012, na drie jaar onderzoek en ontwikkeling. CEO Georges Caron is terecht trots op zijn project. De 39-jarige telecomingenieur met een MBA van de Solvay Business School weet dat hij een product met potentieel in handen heeft. Hij werkte vier jaar bij Mobistar en stond aan de wieg van drie kleine start-ups, waaronder Citendo, een outsourcingbedrijf voor de telecomsector. Maar zijn liefde voor sport en video gaf de doorslag. Nu maakt hij zijn dromen waar.

Dankzij hun ‘gepatenteerde en volstrekt unieke’ methode – aldus de gedelegeerd bestuurder – levert Keemotion verrijkt, realtime beeldmateriaal van sportwedstrijden. Met een unieke technologie en slechts drie kleine HD-camera’s kan het bedrijf spelmomenten vastleggen en ze omvormen tot specifieke instrumenten voor fans (Keecast) en sportcoaches (Keecoach). De dynamische cameravoering spoort automatisch de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd op. Het resultaat moet op het eerste gezicht niet onderdoen voor het werk van professionele technici. “Met dit systeem kun je automatisch wedstrijden opnemen in realtime. Het is zo intelligent dat het de belangrijke momenten uit een wedstrijd kan halen en er persoonlijk commentaar aan kan toevoegen.”

Een revolutie?

Keemotion is het resultaat van het werk van twee onderzoekers aan de Université Catholique de Louvain. Christophe De Vleeschouwer, hoogleraar wiskunde met een specialisatie in informatica, ontwikkelde een algoritme voor geautomatiseerde beeldproductie. Damien Delannay, ingenieur en onderzoeker aan de UCL, maakte voor zijn onderzoeksproject een prototype van de toepassing. Een kleine structuur van zo’n 50 centimeter, waarop een digitale camera rust, eenvoudiger kan het niet. Het vernieuwende van het Keemotion-product springt niet meteen in het oog. Toch zou het de komende jaren wel eens een revolutie kunnen betekenen voor sportopnames en voor coaching bij teamsporten. Basketbal is daarbij de eerste doelmarkt.

Veelbelovend of niet, spin-offs zonder efficiënte marketingstrategie komen niet ver. Dat beseffen de twee wetenschappers maar al te goed. Ze gingen dan ook in zee met een kenner van het bedrijfsleven om hun ‘kindje’ te laten floreren. “Ik heb Christophe De Vleeschouwer bij toeval ontmoet op een interuniversitaire bijeenkomst. Hij vertelde me over zijn project. Het stond toen nog maar in de kinderschoenen, maar ik was meteen overtuigd van het potentieel van het concept. We hebben een businessplan opgesteld en Keemotion was geboren”, vertelt Georges Caron.

De stap ‘van het lab naar de markt’ kreeg een duwtje in de rug van het Louvain Technology Transfer Office (LTTO) en van industriële sponsors. Voor de grote test liet Keemotion zijn oog vallen op de Spiroudôme, thuishaven van de Spirous uit Charleroi, een van dé Belgische basketbalploegen. Christophe De Vleeschouwer wilde graag beginnen met een sportdiscipline die hij goed kent. Als basketballiefhebber lag de keuze dus voor de hand. Intussen is de Spiroudôme al ruim een jaar uitgerust met drie vaste camera’s, die vanaf september fulltime gebruikt zullen worden. Ze zijn verbonden met een server, die specifieke, vooraf bepaalde handelingen kan opsporen (driepunters, fouten, positiespel…) of een bepaalde speler kan volgen. De nieuwigheid, die beschermd is met een patent, schuilt in de algoritmes die het beeld analyseren en verwerken om daarna de verschillende bewegingen te reconstrueren. De voorgeprogrammeerde beelden zijn in realtime te zien via internet of op een tablet.

“Met een dergelijk systeem kunnen trainers tijdens de pauze makkelijk bepaalde spelmomenten tonen aan de spelers om fouten te analyseren of tactische opties te bespreken”, vertelt Georges Caron enthousiast. “Keemotion is een onmiskenbare troef voor coaches. Vanaf dit seizoen zullen onze trainers de beelden gebruiken bij de wedstrijden. Charleroi is een echte pionier”, zegt een verheugde Jacques Stas, general manager van de Spirous met een welbekend verleden als internationale speler.

De technologie van het bedrijf uit Louvainla- Neuve is niet alleen eenvoudig te installeren, maar ook relatief goedkoop. Een gewone videoproductie met materiaal en mensen (technici, cameramannen, regisseurs) kost voor een basketbalwedstrijd al snel € 15.000. Met de Keemotion-technologie zijn die kosten aanzienlijk lager. Voor een investering van € 8.000, materiaal inbegrepen, kan een basketbalcoach de Keecoach-tool een heel seizoen gebruiken.

Vooruitzichten

De oorspronkelijke doelstelling was om zo’n twintig sporthallen uit te rusten met camera’s. Dat aantal is intussen voorbijgestreefd. De eerste klanten (Spirous, Antibes, Harvard, de Spurs van San Antonio) kregen al snel navolging. “Vanaf dit seizoen worden alle wedstrijden van de Franse basketbalcompetitie gefilmd door Keemotion. Dat betekent bijna 600 wedstrijden per jaar. En we hebben recent eenzelfde contract getekend met de Duitse competitie”, vertelt Caron niet zonder trots. Op dit moment lopen er onder-handelingen met de NCAA, het bekende Amerikaanse universitaire kampioenschap. “We zitten op het goede spoor met verschillende clubs”, verzekert hij ons. Bij de NBA maken ze echter geen kans. Die wordt al tot in detail opgenomen door alle aanwezige camera’s.

“We streven ernaar om competities te filmen die niet per se op tv komen. Wij voegen content toe. We zijn dus niet van plan om de concurrentie met televisie aan te gaan”, verduidelijkt Caron. Keemotion wil zich evenmin op het terrein van andere spelers begeven, zoals de Belgische broadcastspecialist EVS. De markt van Keemotion bevindt zich eerder in de ‘long tail’ van minder bekende sportevenementen. Ook richten ze zich op professionals die de beelden nodig hebben voor uiteenlopende doeleinden. “Basketbal vertegenwoordigt een potentiële markt van 5 of 6 miljard euro. We focussen ons dus eerst op wat zeker werkt”, beklemtoont de baas van Keemotion.

Het project krijgt € 1,5 miljoen financier ing van het fonds Vives II (UCL), Nivelinvest en het Waalse Gewest (in de vorm van een terugvorderbaar voorschot). Voor dit jaar gaat Keemotion uit van een omzet van € 350.000, ruim boven de oorspronkelijke doelstelling. Het bedrijf heeft tien mensen in dienst en zou een steile groeicurve moeten kennen, gezien het gebrek aan concurrentie (vooral als gevolg van het patent) en het aantal mogelijke toepassingen. Tegen eind 2014 wil Keemotion ook de voetbalwereld veroveren. Zo is er al een overeenkomst met Club Brugge. En ook volleybal, tennis en handbal staan nog op het programma.

 

informatie

Keemotion s.a.
Rue Louis de Geer, 6
B-1348 Louvain-la-Neuve
www.keemotion.com

À lire aussi

Your opinion counts