- Dossier
- / détente
Door Marc Vanel
Of het nu discrete privéwoningen, dan wel gerenommeerde centra zijn, Wallonië heeft geen tekort aan aangename plaatsen waar je terechtkunt voor lichaamsverzorging, balneo- of thalassotherapie en vooral wellness. Beeld je eventjes in: gedurende een uurtje of een hele dag word je er heerlijk verwend en kun je lekker ontspannen! Er even tussenuit, alleen of samen met je partner, en tijd nemen voor een beurt in de jacuzzi, sauna of hammam, voor een zwembeurt of massage, en dat met of zonder afspraak! En opgelet, want je krijgt de smaak snel te pakken…
WAAR KOMT HET FRANSE WOORD ‘SPA’ VANDAAN?
Natuurlijk van de stad Spa, die internationaal bekendstaat als kuuroord. De naam van de stad zelf komt van het Latijnse sparsa fontana, wat zoveel betekend als ‘borrelende fontein’. Spa was al bekend in de 17de eeuw, maar werd pas echt the place to be nadat tsaar Peter de Grote er in 1717 kwam kuren. De voltallige aristocratie volgde al snel zijn voorbeeld. Er kwamen steeds meer mondaine evenementen en Spa kreeg de bijnaam ‘café van Europa’. Tegenwoordig is een bezoek aan de thermen gelukkig een wat speelser aangelegenheid en komen er vooral gezinnen. Op de eerste zondag van de maand bezoek je gratis de Musées de la Ville d’Eaux. Het museum huist in de Villa royale, een hotel uit 1863 dat in 1894 aangekocht werd door koningin Marie-Henriette, echtgenote van Leopold II. In 1902 erfde baron Goffinet het gebouw. Hij vormde het om tot kuur- en rusthuis voor kolonialen. Eind jaren 1960 werd het een tentoonstellingsruimte. Tegenwoordig vind je er de permanente tentoonstelling van 300 ‘Jolités’, beschilderde houten koffers uit Spa, naast ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen, een zaal die gewijd is aan koningin Marie-Henriette en natuurlijk heel wat informatie over het mineraalwater waaraan Spa zijn reputatie te danken heeft.
HET EUROPESE PROJECT SOURCE
De Association Européenne des Villes Thermales Historiques (EHTTA of Europese Vereniging voor Historische Kuuroorden) werd in 2009 opgericht in Brussel en bestaat uit 24 kuuroorden in 11 Europese landen. Stuk voor stuk kunnen ze uitpakken met bijzonder architecturaal erfgoed en mineraalwater dat bekendstaat voor zijn therapeutische eigenschappen. De steden maken integraal deel uit van culturele routes die door de Raad van Europa erkend zijn, net als bijvoorbeeld de wegen naar Santiago de Compostela. Ze verenigen zich in een netwerk om ‘door de Europese Unie erkend te worden voor de vernieuwende en culturele eigenschappen van de Europese kuuroorden, met het oog op het ontwikkelen van het toerisme in het kader van het nieuwe plan dat grensoverschrijdend toerisme binnen Europa stimuleert.’ Van mei 2013 tot april 2015 vond het project ‘SOURCE - Cultuurbronnen: cafés van Europa’ plaats in zes van de elf lidstaten. Het werd op touw gezet om culturele samenwerking en interculturele dialoog te bevorderen, met de geschiedenis en het culturele erfgoed van kuuroorden als inspiratiebron. ‘België heeft het concept kuuroord uitgevonden, maar speelt dat nog te weinig uit’, zegt Charles Gardier, schepen van kuurtoerisme van Spa en vice-voorzitter van de EHTTA. We spreken hem na afl oop van een bijeenkomst met de voorzitster van de commissie Cultuur en Onderwijs van het Europees Parlement, Silvia Costa, om de balans op te maken van het programma. ‘Hotels in Waalse kuuroorden hebben nog te weinig capaciteit en er zijn investeringen nodig om die te vergroten.’ De stad Spa diende in 2013 een aanvraag in bij de UNESCO om haar thermen te laten beschermen als werelderfgoed. Sinds 2008 staan ze in België op de ‘indicatieve lijst’, een absolute voorwaarde om wereldwijd erkend te worden. Geduld is een schone deugd...
www.ehtta.eu