Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Le Pilori

Le Pilori !

  • Patrimoine
  • / Gastronomie
Hainaut  / Écaussinnes-Lalaing

Door Lena Goessens

Begrijp ons niet verkeerd. Uw foltering? Genieten van de eenvoudige en verfijnde keuken van Le Pilori (schandpaal) in Écaussinnes, stad der liefde. Met Michel Van Cauwelaert in de keuken en Marc Leveau in de zaal vertrekken we op culinaire ontdekkingstocht.

Marc Leveau en Michel Van Cauwelaert zijn jeugdvrienden sinds meer dan veertig jaar. Het is geen toeval dat ze van hun passie hun beroep hebben gemaakt waar ze elk hun persoonlijke toets inbrengen. Ze zijn allebei als vrije leerling ingeschreven aan de hotelschool wanneer ze beslissen om apart ervaring op te doen bij de grote chefs. Ze verdiepen zich in de keukens van anderen, waarna ze terugkeren naar hun roots en samen Le Pilori overnemen. Al 22 jaar vullen de twee chef-koks elkaar aan. In het begin stond Michel in de zaal en Marc aan het fornuis. Ondertussen hebben ze de rollen gewisseld. “Michel staat liever tussen zijn kookpotten. Ik houd van contact en voel me meer in mijn element in de zaal”, zegt een ontspannen Marc, die een groot wijnkenner is. Hij voegt toe: “Het is een voordeel het vak van de andere te kunnen begrijpen en elkaars moeilijkheden te kennen.” Dit uitgebalanceerde evenwicht geldt ook voor het personeel. “We hebben het geluk dat we werken met een stabiel team waarin iedereen elkaar kent. Er zijn weinig personeelswissels.” Als goede huisvaders slagen de twee mannen erin om hun loopbaan en hun gezinsleven in evenwicht te houden. “Één weekend per maand de deuren openen bijvoorbeeld, helpt ons daarin te slagen en zorgt ervoor dat we met de glimlach komen werken.”

Le Pilori in het begin 

Naast zijn eigen kleine wereld waarin iedereen zich nestelt en zich goed voelt, is restaurant Le Pilori ook hartverwarmend door zijn ligging en zijn kader. Op enkele stappen van de imposante burcht in het afgelegen dorp Écaussinnes-Lalaing heeft de buitenkant van de zaak zijn rustieke look behouden dankzij zijn oude stenen. Zodra je binnenstapt, wint het eigentijdse cachet het echter van de overblijfselen uit het verleden. Een verleden dat de twee vrienden na vele jaren hebben kunnen vervangen. Als trekpleister voor de streekkenners heeft café-restaurant Le Pilori al meer dan 80 jaren horeca op zijn teller staan. Destijds moest je nog het nummer 318 vormen om een tafel te reserveren. Le Pilori ging van de ene generatie over op de andere en heeft grote veranderingen gekend, zowel qua kaart als qua inrichting: eigentijds gemaakt door hoekige en ronde vormen samen te brengen. “We waren het oude interieur beu en hebben het zeven jaar geleden opgeknapt en ingericht naar onze smaak”, zegt Marc. De lampen die van kleur veranderen, de grote koperen bijenraten in een cirkelvorm in het plafond of het dominante groen op de muren, het interieur is levendig en dynamisch, naar het evenbeeld van de twee makkers.

Als trekpleister voor de streekkenners heeft café-restaurant Le Pilori al meer dan 80 jaren horeca op zijn teller staan.


De innovaties

Om de zaak naar hun smaak in te richten hebben de twee mannen een beroep gedaan op plaatselijke mankracht en een Waalse architect. Ze kopen vooral bij Belgische invoerders aan, wegens de hoge Belgische eisen voor voeding. Toch verkopen ze ook ambachtelijke producten zoals armagnac of specerijen van Ingrédients du Monde. Onze twee handlangers, steeds op de uitkijk voor nieuwe technieken en nieuwe productcombinaties om hun kaart te vernieuwen, inspireren zich zowel op hedendaagse stromingen als op de borden van hun concurrenten. Hun motto is “vermijden om het basisproduct te denatureren”. Hun nieuwigheid bewijst het. Le Pilori is het enige restaurant ter wereld dat champagne aanbiedt die 10 minuten voordien is gedegorgeerd. De champagne wordt aangekocht tijdens het productieproces, nog voor er dosagelikeur aan is toegevoegd, en wordt met de hals naar beneden bewaard. Voor aroma’s die natuurlijker en authentieker zijn... echte champagne zonder suiker om van te genieten met mate. Of niet!

 
informatie

Le Pilori
Rue du Pilori, 10
B-7191 Écaussinnes-Lalaing
+32(0)67 44 23 18
pilori@gmail.com
www.pilori.be

À lire aussi

Your opinion counts