Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Sandrine Lopez

Musée de la photographie

  • Tendance
  • / Culture
  • / Tendance
Hainaut  / Charleroi

Door Musée de la photographie

Een boeiende tentoonstelling tot 19 januari 2020

SANDRINE LOPEZ. ARKHÊ

SANDRINE LOPEZ

Wat ligt er aan de basis van de foto’s van Sandrine Lopez ? Welk is hun vertrek- en convergentiepunt ? Een fascinatie voor een silhouet, een houding, een gelaat ? Een verlangen om er zo dicht mogelijk bij te komen, de essentie zelf ervan te begrijpen ?

Arkhê toont in een dertigtal foto’s het resultaat van zoektochten, van beklijvende, opwindende, angstaanjagende, maar altijd fascinerende ontmoetingen die moeten uitmonden in een portret, een beeld, met de nacht als gemeenschappelijk punt.

Arkhê, een confrontatie met het lichaam, tegelijkertijd subliem en angstaanjagend, de persistentie van een blik op de afgronden van het zijn.

Sandrine Lopez, Franse fotografe en videokunstenaar, werd geboren in 1982. Zij woont en werkt in Brussel. Na een Master Sociologie in Bordeaux, wijdt zij zich aan de foto- grafie en gaat studeren aan de Ecole Supérieure des Arts de l’image “Le 75” in Brussel. Na haar diploma in 2011 zet zij een onderzoek verder waarbij zij diverse vormen ontleent en ruimtes doorkruist waarin de menselijke figuur centraal staat. Tussen fotografie, video en tekst, deelt zij sinds 2012 regelmatig de vorderingen van haar werk tijdens lezingen die zij geeft in het kader van haar onderwijsopdrachten. Actueel voltooit zij de realisatie van een documentaire film met als titel Demain c’était Dimanche, waarin zij het portret schetst van een man zonder geheugen van wie zij het dagelijks leven heeft gedeeld.

Sandrine Lopez
Uit de Arkhê-serie
© Sandrine Lopez

René Magritte. De onthulde beelden 
Te zien van 25 januari tot 10 mei 2020

Na Melbourne, Hong Kong, Taiwan en Seoul, heeft het ‘Musée de la Photographie’ het genoegen de tentoonstelling René Magritte, Les images Révélées, in België te organiseren onder het commissariaat van Xavier Canonne.

De tentoonstelling bestaat uit 131 originele foto’s, waarvan de meeste werden gemaakt door René Magritte, en uit een hoofdstuk met amateurfilms die hij met zijn kompanen maakte. De tentoonstelling onderzoekt de verhouding tussen Magritte en machinaal gemaakte beelden door het verband met zijn werk te schetsen en een intieme Magritte te tonen.

La marchande d’oubli
©2019-2020,
Charly Herscovici c/o SABAM.

À lire aussi

Your opinion counts