- Tourisme
Door Waw
—In de voetsporen van de ‘Ambassadeurs’
‘L’OR DU VAL’, VOOR DE 950 JAAR VAN DE ABDIJ VAN ORVAL
In 1070 vestigden uit Italië afkomstige benedictijnermonniken zich in Orval in een klein dal dat bijna 15.000 jaar vroeger werd gevormd onder de invloed van de jongste ijstijd. Ze begonnen onmiddellijk de kerk en de gebouwen van het klooster op te trekken. In 1131 maakte de nieuwe abdij de overstap naar de cisterciënzerorde, maar vanaf het midden van de volgende eeuw had ze lange tijd onder allerlei rampen te lijden. In 1252 werd ze verwoest door een brand en was ze er zo ellendig aan toe, dat de oversten van de cisterciënzerorde er zelfs aan dachten haar af te schaffen.
Vandaag hebben we veeleer te maken met een heropstanding. Naar aanleiding van het 950-jarig bestaan van de abdij, besloot de trappistengemeenschap dat haar lange geschiedenis best een oratorium verdiende. Van 25 tot 31 juli zullen haar hoogtepunten worden verteld en bezongen in het historisch kader van het oude middeleeuwse klooster, te midden van de cisterciënzerruïnes. Die opvoering zal worden verzorgd door vier acteurs en vier professionele zangers, door koren en muzikanten, alsmede door 80 figuranten en twee kunstenaars die de streek van de Gaume heel goed kennen, namelijk de dramaturg en regisseur Antoine Juliens en de componist Thierry Chleide. Een nieuw menselijk avontuur en een originele voorstelling voor groot en klein, maar waarvoor u zeker uw plaatsen moet boeken!
SPOORZOEKEN IN HET PARK VAN EDINGEN
Het Zevensterrenpaviljoen, de Dalhiatuin, het Grote Kanaal, het Dolfijnenbekken, de Schandpaal van de Parnassusberg, het Kasteel van Empain ... Het park van Edingen (Enghien) werd tussen 1630 en 1665 aangelegd door de Arenberg-familie en het werd toen beschouwd als een van de mooiste tuinen van Europa. Het park van Edingen, dat in 1986 door de gemeente werd aangekocht, is tegenwoordig beschermd als groot Waals erfgoed. Het is een uitzonderlijke groenzone van 182 hectare, vol waterpartijen, tuinen en gebouwen die haast 400 jaar geschiedenis bestrijken. Om kennis te maken met die merkwaardige site, kan men aan het onthaal een audiogids vragen en de voorgestelde wandeling doen, maar men kan ook kiezen voor een meer ludieke wijze door naar het Gemotions-platform te surfen – dat 2200 excursies in België en Europa aanbiedt – en zich daar in te schrijven voor het sporenspel in het park van Edingen (2,7 km, ongeveer 2u30, 15 euro per team). Daarvoor hebt u geen smartphone nodig, maar volstaat een goede oude GSM. “De deelnemers krijgen een code die ze gewoon per SMS kunnen versturen vanop het vertrekpunt”, aldus Philippe Depuydt, de ontwerper van het concept. “Alle trajectaanwijzingen, de te vinden elementen en op te lossen raadsels zullen hun dan stap voor stap worden bezorgd per SMS.”
Dit sporenspel is ontworpen en wordt op Gemotions aangeboden door de ARC (Action et Recherche Culturelles) van Edingen, dat daarmee het gemeentelijk erfgoed wil promoten.
EEN SOCIAAL PROJECT OP DE FROIDEFONTAINE-HOEVE TE HAVELANGE
Op de Froidefontaine-hoeve in het gehucht Bârsy van de gemeente Havelange ging in 2017 een mooi sociaal project van start. Om het 45 hectare grote terrein te doen renderen en om ondernemers voordelig toegang te verlenen tot de grond – een buitenkans, aangezien er elke week een veertigtal hoeven de sleutel onder de mestvaalt leggen in Wallonië – besloten de eigenaars van deze prachtige 16e eeuwse kasteelhoeve een projectenaanvraag uit te schrijven om een ‘co-working’-ruimte te creëren voor agrarische en ambachtelijke activiteiten. De toekomstige partners kunnen profiteren van een aantal voordelen: onderlinge verdeling van de kosten, gemakkelijke toegang tot de markten, begeleiding op economisch en juridisch vlak enz. Enige voorwaarden: zich houden aan het bestek voor biologische teelt, aan duurzame en milieuvriendelijke landbouw doen en openstaan voor samenwerking met de andere deelnemers. Vandaag zijn er al verscheidene activiteiten: kippenkweek (Mechelse koekoeken in een mobiel kippenhok), tuinbouw, aardappelen en graanteelt ... , productie van plantaardige pigmenten en kleuren, alsook de ciderfabriek van de Condroz, die zich in 2012 op de site heeft gevestigd. Het is kortom een mooie activiteitenwaaier, die voor veel tewerkstelling zorgt en die kwaliteitsproducten levert met zorg voor de natuurlijke rijkdommen en de biodiversiteit.
EEN MUSEUM VAN HET KORTSTONDIGE IN HERSTAL
Het is een initiatief dat een beetje overal opbloeit in verlaten zones en troosteloze gronden die wachten tot ze door de vastgoedsector met beton worden volgebouwd. Door de omvang ervan is het ‘Museum Éphémère’ van Herstal een pionier in Wallonië. Dit terrein van één hectare ligt in het park achter het Gemeentehuis en is eigendom van Urbeo (het zelfstandig gemeentelijk vastgoedbedrijf van Herstal). Het wachtte op een project, toen Natagora voorstelde om er een kortstondige Engelse tuin van te maken. Het is aan kunstenaar Werner Moron te danken dat die braakliggende grond werd omgevormd tot een openbaar park voor natuurbehoud, voor het bewaren van inheemse planten, voor ontspanning en ontdekking, voor opleiding, vorming en deelname. In deze ecologische habitat met zijn acht afgebakende zones, die zoals acht zalen van een natuurmuseum zijn, heeft de kunstenaar in zeecontainers een “rariteitentuin” aangelegd voor een ludieke en educatieve aanpak van exotische, tuin- en invasieve planten. “Dat project met bomen, planten, humus, paddenstoelen ... zal blijven evolueren in heel zijn diversiteit”, legt de kunstenaar uit. “Het is een plek waar iedereen kan nadenken over de wijze waarop we kunnen samenleven met de natuur.” En als er een nieuw vastgoedproject komt? “Dan zal ik de containers elders plaatsen en hopen dat de groenzones in het project zullen worden opgenomen.”
ONTMOETING VAN DE ‘NEKTAPIJTEN’ IN BOUSSU
Haar dat vooraan kort is geknipt, mooi los aan de zijkanten en heel lang in de nek. Op 9 mei aanstaande wordt Boussu opnieuw de hoofdstad van de ‘nektapijten’, een eretitel waarop de Henegouwse gemeente al prat kon gaan in de lente van 2019, toen de ‘Vrienden van de nektapijten’ – naar het voorbeeld van Nieuw-Zeeland in 2018 – besloten het eerste Europese festival te organiseren ter ere van die haarsnit, die in de jaren 1970-1980 heel populair werd gemaakt door op het toppunt van hun roem verkerende muzikanten (Rod Stewart, David Bowie … ) en sportlui (André Agassi, Franz Beckenbauer … ).
“De voornaamste attractie zal de wedstrijd voor het mooiste kapsel zijn, waar de kandidaten het tegen elkaar zullen opnemen in vijf categorieën: het beginnende nektapijt, het seniornektapijt, het vrouwelijke nektapijt, het kindernektapijt en de rattenstaart”, verklaart Antoine Malingret, een van de organisatoren van het evenement en medestichter van de Brouwerij van de Borinage, die ook deelneemt aan de organisatie van het festival. “Verleden jaar waren er een honderdtal deelnemers aan de wedstrijd, die gewonnen werd door een Bretoen die beloofd heeft dat hij dit jaar opnieuw komt … en nog wel te voet!”
Er zullen natuurlijk kappers ter plaatse zijn en er wordt voorzien in verscheidene attracties: concerten, straattoneel, vertellingen, spellen en catering, waarvan de namen allemaal onvertaalbare woordspelingen op ‘nektapijt’ zijn. Het zal leuk worden in het land van de mafkezen!
LUITMAKER UIT PASSIE IN STOUMONT
Ghislain Dejardin, die al sinds een vijftiental jaar in Stoumont woont, is het voorbeeld bij uitstek van iemand die erin geslaagd is zijn twee passies te combineren om er zijn broodwinning van te maken. Deze in Verviers opgeleide schrijnwerker-meubelmaker oefende dat beroep uit tot zijn passie voor muziek hem op het idee bracht strijk- en tokkelinstrumenten te leren bouwen om akoestische en elektrische gitaren te kunnen maken en zo zijn klantenkring uit te breiden.
“Ik werkte al met edelhoutsoorten, meer bepaald voor het bouwen van hoogwaardige meubels”, legt hij uit. “Ik hou ook van precisiewerk, zoals voor het buigen van de zijwanden en het monteren van de onderdelen van een gitaar. Ik leerde mezelf het vak aan, met behulp van boeken, gesprekken met muzikanten en informatie die ik van andere instrumentenbouwers kreeg. Vandaag geef ik les in luitbouw aan het IFAPME in Waver en maak ik geïndividualiseerde gitaren. Voor de voorkant gebruik ik gewone spar of cederhout, voor het lichaam notelaar of palissander en voor de hals mahonie of ebbenhout. De mensen komen eerst voor een kleine herstelling, om me te testen, en later vragen ze me een nieuw instrument op maat te maken voor hen.”
Gemiddeld werkt hij een honderdtal uren aan een gitaar (die tussen 3000 en 4000 euro kost). Maar sommige kunnen heel wat meer tijd vergen, naargelang het inlegwerk en de incrustaties die men hem vraagt.
— Voor een gezinsuitstap
BOIS DU CAZIER
Een nieuw bezoekersrecord
Met 64.493 bezoekers in 2019 ofwel een toename met 9,5% tegenover 2018, blijft de ‘Bois du Cazier’ (Marcinelle), de grote Waalse mijnsite die als Werelderfgoed is beschermd, steeds meer vooruitgang boeken sinds de opening ervan in 2002. Bijna 40% van de bezoekers komt uit Henegouwen (volgens het klassement van het Tripadvisor-platform, is de ‘Bois du Cazier’ de favoriete toeristische attractie in de streek van Charleroi), 10% uit Vlaanderen en 8,5% uit Italië. Van die bezoekers hebben er 31.215 de drie musea bezocht (‘Espace 8 août 1956’, het Industriemuseum en het Glasmuseum), alsook de tijdelijke tentoonstellingen.
In het jaar 2019 waren er twee tentoonstellingen die een jonger publiek aantrokken: ‘Mining Charleroi’ (de installaties in toegevoegde werkelijkheid van kunstenaar Roman Minin) en ‘Défense de jouer’ (de tot 19 april verlengde tentoonstelling over de vroegere kinderarbeid in België en de huidige in de wereld). Bovendien waren er op de site veel evenementen, met als voornaamste de ‘15 km van Charleroi’, ‘Sport Terrils pour tous’ (3700 personen!), het ‘Festival du Chant choral’, de plechtigheden ter herdenking van 8 augustus en de Kerstmarkt (7000, wat het vorige record verpulverde).
De komende maanden zal de ‘Bois du Cazier’ onder andere activiteiten (toneelstuk, tentoonstellingen en een origineel traject) aanbieden over de gewapende Weerstanders en de Weerstandsactie die in 1942 plaatsvond in de ‘Bois du Cazier’ (vanaf 25 april).
GRAND-HORNU
Alles voor het gezin en de kinderen
In de ‘Grand Hornu’ (Boussu), een andere mijnsite die beschermd is als Werelderfgoed, zet het ‘Mac’s (Museum voor hedendaagse kunsten) zijn op het gezin en de kinderen gerichte beleid voort. “Verbanden leggen is sinds de opening van het museum er altijd de speerpunt van geweest”, zegt Joanna Leroy, de pedagogisch verantwoordelijke van het ‘Mac’s. “Telkens we een tentoonstelling organiseren, zorgen we daarrond ook voor een reeks gezins- en kindgerichte activiteiten.”
Voorbeelden? Aan de ingang van het museum biedt het kindersalon werkstukken en spellen aan die verband houden met het thema van de tentoonstelling, terwijl de kinderen voor het eigenlijke bezoek een speciaal voor hen ontworpen gids (op papier) krijgen. Sommige dagen staan er ook activiteiten op het programma. De eerste zondag van elke maand kunnen ze van 14 tot 16.30 uur in de ‘Baz’art’-workshops kennismaken met een door de exposant gebruikte methode (in het kader van Matt Mullican, die tentoonstelt tot 18 oktober, gaat het om tekenen, drukken en frotteren). En tijdens de schoolvakanties vindt er elke donderdag een speciaal voor gezinnen georganiseerde rondleiding plaats in de tentoonstelling.
“Veel succes kent de ‘Nacht in het museum’ die voor kinderen van 8 tot 12 jaar wordt georganiseerd’, zegt de verantwoordelijke. “De volgende zal plaatsvinden op 19 april. De kinderen worden
verwelkomd om 17.30 uur, bezoeken de tentoonstelling, kunnen zich oefenen in een ‘escape game’, kijken naar een film en brengen de nacht samen door na een vrolijke maaltijd.”
— Origineel
DE ‘BRASSERIE DES COTEAUX’ IN LUIK
Toen ze aan haar uit een Franse wijnbouwersfamilie stammende ouders vertelde dat ze een nanobrouwerij ging oprichten en bierworkshops ging geven in haar huis op de heuvels van Luik, moet dat nieuws hun wel een bittere smaak in de mond hebben gegeven. Maar Nathalie Pinson laat zich graag leiden door haar passies. Nadat ze haar journalistieke talenten in dienst van het milieu had gesteld en nadat ze het ontluiken van haar kinderen op de voet had gevolgd, besloot ze dat het tijd was om zich te buigen over haar streek en de lekkere producten ervan. Uit de vele mogelijkheden, koos ze voor bier.
“Ik heb altijd graag authentiek en smakelijk eten en drinken gehad. En bier kan daar deel van uitmaken. In 2013 begon ik aan een opleiding voor microbrouwerij aan het IFAPME, die ik onmiddellijk aanvulde met een cursus zythologie of bierkennis. Tegelijk begon ik in onze keuken te brouwen. Tot nog toe hebben we slechts twee lichte bieren gebrouwen: de Insouciant, een licht bier (4,8% alcohol) met koperachtige kleur, en de Mazurka (4%) die, zoals de naam het zegt, naar de traditionele Poolse stijl verwijst. Ik moet toegeven dat ik een voorkeur heb voor lichte bieren, omdat die in groep worden gedronken in een gezellige sfeer.
Maar Nathalie wil daar niet stoppen. Met haar levensgezel denkt ze aan het opzetten van een computergestuurde nanobrasserie met kuipen van 200 liter. “Aangezien de plannen nog moeten rijpen, weet ik nu nog niet wanneer die brouwerij vorm zal krijgen.”
In afwachting daarvan heeft de Franse brouwster besloten ook ... Belgen te winnen voor haar passie. Sinds december 2016 geeft ze bij haar thuis of elders workshops om te leren brouwen en andere om bier beter te leren kennen. “Met de nanobrouwerij wil ik liefhebbers aanleren hoe ze bier kunnen maken volgens de regels van de kunst. En de zythologie, ik wil hun de geschiedenis van bier leren kennen, alsook de verschillende stijlen, de wijze om bier te proeven en hoe je het met gerechten kan combineren. Zo bied ik combinaties aan van bier met kaas, bier met fijne vleeswaren en bier met chocolade ... Altijd op een feestelijke wijze, natuurlijk!”
Zou u graag een bier brouwen waarvan u de held bent? Wilt u thuis proefavonden organiseren? Zoekt u een origineel idee voor een verjaardagsfeest of voor een vrijgezellenavond? Of wilt u gewoon feestvieren op de maat van de Mazurka, het bier dat in september jongstleden door de Provincie Luik werd bekroond op de landbouwbeurs van Battice? Beklim dan de Montagne Sainte-Walburge tot aan de ‘Brasserie des Coteaux’, de ‘stedelijke bierfabriek’ van Nathalie.