- Tourisme
- / Gastronomie
Door Laurence Cordonnier
Grandvoir is een Ardens dorpje van 300 inwoners in de buurt van Neufchâteau, Bertrix en Libramont. Een dorpje waardoor een rivier loopt, de Vierre, en dat ook een befaamd en prachtig gerenoveerd kasteel heeft, waarin een hotel en een gastronomisch restaurantje zijn gevestigd, alsook een microbrouwerij die het bier Le Vaurien produceert
Wanneer het Kasteel van Grandvoir juist is gebouwd, weet men niet met zekerheid. Het bestond in alle geval reeds «vóór 1642», aangezien die datum op de schoorsteenmantel van de vroegere bibliotheek staat, zodat het gebouw wel vroeger moet zijn opgetrokken. De plek wordt hoe dan ook al lang bewoond en het kasteel in zijn huidige vierhoekige vorm is het resultaat van opeenvolgende toevoegingen in de loop der tijden. Naar het schijnt was het kasteel in de middeleeuwen omringd door water (de Vierre was omgelegd) en kon men het bereiken langs een ophaalbrug, net zoals bij Robin Hood !
De Collards de Belloy
Vanaf 1668 worden er in Grandvoir smidsen gevestigd door een adellijke familie die verscheidene smederijen en heerlijkheden bezat in de provincie Luxemburg, namelijk de familie Petit. De smidsen kenden prachtige jaren, tot ze aan het begin van de 19e eeuw ten onder gingen. In die tijd kwamen de «Collards» naar Grandvoir. Collard is een familienaam die in de Ardennen evenveel voorkomt als Dupont en Dupond. Ze behoorden tot de burgerij en vonden zichzelf geen gewone «Collards». Daarom verfraaiden ze hun familienaam tot «Collard de Belloy».
Jean-Herman Collard, een schitterend letterkundige en wetgever, kocht het kasteel in 1813. Doordat hij het domein streng beheerde, maakte hij in het dorp enkele vijanden, waardoor hij amper één jaar nadat hij zich in Grandvoir vestigde, met overgesneden keel in de bossen werd teruggevonden.
Na die moord, die nog steeds niet opgelost is, nam zijn broer het beheer van het kasteel in handen en liet het later over aan zijn dochters Joséphine en Elisabeth Collard de Belloy. Joséphine was getrouwd met een rijke maar gokverslaafde (en rokkenjagende) industrieel, waarvan ze uiteindelijk scheidde. Elisabeth bleef ongehuwd en treurde in het geheim omwille van een onwaarschijnlijk huwelijksaanzoek vanwege prins Pierre-Napoléon Bonaparte, de neef van de beroemde Napoleon. Men vertelt dat ze voor hem het kasteel van Rochefort kocht, in de hoop dat hij bij haar zou komen wonen. De prins was echter een brutaal en omstreden iemand (die niet enkel in de oorlog slachtoffers maakte, maar ook enkele moorden zou hebben gepleegd). Hij leefde al met een andere vrouw, maar profiteerde van zijn relatie met Elisabeth om zijn jagerslust bot te vieren op het grondgebied van Grandvoir.
Een bibliotheek van onschatbare waarde
Joséphine en Elisabeth Collard de Belloy stierven berooid. Ze werden gepluimd door twee van hun bedienden, die met hun fortuin aan de haal gingen. Na hun overlijden liet hun erfgenaam de plaats niettemin grondig onderzoeken en dat was zeker een goed idee. Kelders, zolders, muren en zelfs parketvloeren bevatten grote rijkdommen, meer bepaald een bibliotheek van onschatbare waarde, die wellicht uit gierigheid waren verborgen. Hij besloot alles openbaar te verkopen.
Vervolgens kwam het kasteel terug in handen van de afstammelingen van de familie Petit, die het al bezaten in de tijden van de smidsen. Later kende het nog verscheidene andere eigenaars en viel uiteindelijk ten prooi aan de tand des tijds. In 2011 werd het domein gekocht en prachtig gerestaureerd door een jong koppel, Geoffroy et Barbara Dewitte, die veel belangstelling hadden voor onthaal, jacht en gastronomie.
Grandvoir, liever vijf dan één keer!
1. De tafel
Onthoud goed deze naam : Antoine Rigaux. Deze 23-jarige Chef serveert maaltijden met gedurfde maar perfect beheerste gerechten met plaatselijke producten (bij het opdienen vertelt men u waar de ingrediënten vandaan komen). Er zijn twee menu’s : het Vaurien-menu en het marktmenu. Het Vaurien-menu laat de biersmaken heel geslaagd tot hun recht komen: gerst, hop en tarwe. Na het diner is er tijd voor een interview met de jonge Chef, die zijn sporen heeft verdiend bij een zekere Maxime… Collard.
2. De Vaurien-brouwerij
Dit bier verwijst naar de naam van de inwoners van de dorpen Grandvoir en Petitvoir. Dat lichte bier van hoge gisting lest bijzonder goed de dorst en is ideaal voor het vieren van overwinningen! En daar kan men in Grandvoir van meespreken, aangezien de Brouwerij de plaatselijke voetbalclub uit 3e provinciale sponsort.
3. De binnenhuisinrichting van het kasteel
Wie de gerenoveerde salons van het kasteel, het restaurant of de kamers binnengaat, heeft de indruk dat hij door een tijdschrift voor binnenhuisinrichting bladert. Niets werd aan het toeval overgelaten, alles is zorgvuldig geschikt om vanaf de eerste seconden een «WAW»-gevoel te wekken. En dat gevoel is zo warm en oprecht als het geknetter van het hout dat in de grote open haarden van het kasteel brandt. De eigenaars van het gebouw hebben zin voor detail en een buitengewoon goede smaak, waardoor het erfgoed van het kasteel harmonieus samengaat met een oude bidstoel, een verfijnd hedendaags ontwerp zoals de schitterende en indrukwekkende stalen trappen en de jagersgeest die zichtbaar in die plaatsen heerst. De verlichting is heel subtiel gedoseerd, de geuren zijn discreet betoverend en de plaatsen worden voorbeeldig onderhouden. Men kan zich er alleen maar goed voelen.
4. Ongewone hoekjes
Tussen de klok van het kasteel, de rookkamer, het ruimteschip van Darth Vador en de grafstenen van de Collards, valt er nog veel te bekijken in Grandvoir! En het kasteel heeft nog andere verrassingen in petto !
Onze voorkeur gaat uit naar de rookkamer, een aanbiddelijk mooi salonnetje dat heel lekker ruikt. Er heerst een lichte en verfijnde bloemengeur. En het prachtigste in die rookkamer is ongetwijfeld het tweede salonnetje, een even ongewone als onwaarschijnlijke plaats, die heel bevallig is ondergebracht in de vroegere broodoven. Men moet men zich dubbelvouwen om plaats te kunnen nemen in een van de zetels, die met evenveel smaak gekozen zijn als de rest van het kasteelmeubilair.
In de vergaderzaal zullen de liefhebbers van Star Wars onder meer een van de gevechtsruimteschepen van Darth Vader en een met Lego®-blokjes nagebouwd model van de X Wing Starfighter herkennen. Dat is een persoonlijke toets vanwege de door die fantastische wereld gefascineerde zoon van de eigenaars.
In de balzaal vindt men een van de historische schatten van het kasteel, namelijk de grafstenen van de familie Collard (de Belloy). Maar er zijn slechts vier stenen, terwijl de Collards met zes waren! Waar bleven de twee andere ? Niemand weet het, maar er wordt verteld dat er bij het overlijden van de voorlaatste Collard geen grafsteen nodig was, omdat de laatste afstammeling blind was… En toen die op zijn beurt stierf, was de familie zozeer door de dorpelingen gehaat, dat niemand zich de moeite getroostte om een steen op zijn graf te leggen !
5. Jagersgeest
Grandvoir betekent jagen. Jachtliefhebbers vinden er veel trofeeën en een door de jacht geïnspireerde binnenhuisinrichting. Aangezien de Chef van het restaurant van krachtig vlees houdt, zal er in de herfst waarschijnlijk ook wild op het menu staan !
Gesprek met de Chef
Zijn favoriete technische ingreep
« Vlees en vis bakken. Ik ben dol op vuur, ook al werken we hier met inductie. »
Zijn favoriete confituur
«Ik heb een voorkeur voor worst! Maar van de confituren die ik in het Kasteel serveer, heb ik het liefst die van abrikozen, steranijs, vanille en sinaasappel. »
Zijn favoriete ingrediënt
« Ik hou veel van originele en van Aziatische specerijen. Bijvoorbeeld van szechuanpeper, groene citroen, gember en gebrand sesamzaad.»
Zijn favoriete gerecht
«Wanneer ik op restaurant ga en er is slechts één menu, dan verander ik niets. Als ik kan kiezen, dan neem ik altijd vlees en geen vis.
Ik hou bijzonder veel van krachtig vlees, wild en vooral haas. »
Zijn favoriete drank
«Gin. Een glas drinken, kan bij mij wel 40 minuten duren. Bij elke slok ontdek ik een nieuw aroma.»
Zijn favoriete dessert
« Meringuetaart met citroen, omwille van de zure smaak en de frisheid aan het einde van de maaltijd. »
in het kort
Plaatsbeschrijving : een vierhoekige herenhoeve rondom een binnenplaats. Twee grote woongedeelten, een wachthuis, stallen en een schuur.
Materialen : zandsteengroefschalie (streeksteen)
Bouw : de plek waar het kasteel ligt, schijnt al bewoond te zijn geweest in de Romeinse tijd. In de middeleeuwen werd ze versterkt en in de 17e en de 18e eeuw heropgebouwd.
Verbouwing : in 2012 werd Grandvoir gerenoveerd door een jong Brussels koppel met een heel goede smaak en ongetwijfeld met de hulp van uitstekende vakmensen.
Vandaag : een hotel met 8 kamers, een gastronomisch restaurantje met 18 tot 20 plaatsen, enkele elegante salons, twee feestzalen en ten slotte een microbrouwerij die het bier Le Vaurien produceert.
Restaurant :