Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Odile Vanhellemont

Super des Fagnes,
de schat van Wallonië

  • Patrimoine
  • / Smaken
Namur  / Mariembourg

Door Marc Vanel

Brasserie des Fagnes, de eerste brouwerij die vrije toegang biedt aan het grote publiek, trekt maar liefst 140.000 bezoekers per jaar. Wij gingen naar Mariembourg en spraken met ‘opperbaas’ Frédéric Adant.

Vaak worden ze verward met de Hoge Venen in het oosten van het land, maar de Kleine Venen liggen in het zuiden van de provincies Namen en Henegouwen, in de buurt van Philippeville. Langs de weg naar Nismes, op een steenworp van Mariembourg, verrijst er een eigenaardig bouwwerk met een nagemaakte molen. Het is het uithangbord van een discotheek die in 1998 door Frédéric Adant werd omgeturnd in een brouwerij. Vier jaar daarvoor stortte de ondernemer zich in een bijzonder avontuur. “De Super des Fagnes werd eind jaren 70 gelanceerd door brouwerij Marchand, die het bier tien jaar bleef brouwen. Mijn beide grootouders waren brouwers en na mijn studie, in 1994, besloot ik om de Super des Fagnes nieuw leven in te blazen en te laten produceren in de Brasserie du Bocq in Purnode, niet ver van Yvoir.”

Het blijkt een succes en vier jaar later besluit Adant een brouwerij en een brouwerijmuseum te vestigen in een oude discotheek. “Het bedrijf groeide snel en hard,” vertelt hij, “want het was een gat in de markt. Je kon immers nergens anders een brouwerij gaan bezoeken met het gezin en al helemaal niet in het weekend. Wij brouwen van woensdag tot zondag en onze brouwketels zijn opengesteld voor het publiek. Op dit moment staan we in de top 10 van Waalse attracties. De brouwerij trekt 140.000 bezoekers per jaar, met een record van 1.800 mensen op een 15de augustus…”

Er worden vier soorten Super des Fagnes gebrouwen en verkocht. In verpakkingen van 25 of 33 cl, in flessen van 75 cl, per magnum van 1,5 l, jeroboam van 3 l of in vaten van 20 liter. Je hebt de Brune met een rode gloed, de goudkleurige Blonde, de donkere Scotch en de Griotte. De laatste is het lichtste bier en de favoriet van de dames… Daarnaast heb je nog het kerstbier Noël en zo’n veertig bieren in beperkte oplage, al naargelang het humeur van de brouwers. In Brasserie du Bocq wordt 800.000 liter geproduceerd. De overige 100.000 liter wordt rechtstreeks gebrouwen en afgewerkt op het terrein. Het hele jaar door werken er 19 personen full time aan, plus nog eens zo’n veertig studenten in juli en augustus. Samen met de Comptoir des Fagnes in Couvin, een distributieplatform voor voedingsmiddelen, en het administratief personeel werken er bij de Brasserie des Fagnes in totaal 80 mensen. Het is een doorlopend succesverhaal. Sinds kort produceert de brouwerij ook de Chevetogne voor het provinciaal domein met dezelfde naam. Enige minpunt: de export van Super des Fagnes komt voorlopig niet echt op gang. Maar daar komt binnenkort verandering in. “Heel wat brouwerijen ontwikkelen hun eigen bierkoffers,” vertelt Frédéric Adant, “maar tot nu toe deed iedereen in Wallonië gewoon zijn eigen ding. Daarom bedacht ik de verpakking Trésors de Wallonië, met 8 flessen van kleinschalige, lokale brouwerijen of abdijen: Triple Saint-Feuillien, Blanche de Namur, Barbar, Bush, Saison Dupont, Scotch de Silly, Blonde de Val-Dieu en Super des Fagnes ambrée. Alles wordt samen verkocht voor € 19,85, inclusief statiegeld. Een QR-code leidt de klanten naar een website met informatie over de brouwerijen, maar ook over de Waalse toeristische trekpleisters.”

Uiteraard wordt de koffer verkocht in België, maar het is vooral de internationale markt waar we met de brouwerijen op mikken. “Eén brouwerij richt zich op de Verenigde Staten, een andere op Azië, weer een andere op het zuiden van Europa, enz. Maar als er eentje binnen komt in China, opent die de deur voor ons allemaal. In 2013 rekenen we op een verkoop van 35.000 koffers. De inhoud kan elk jaar anders zijn – die hangt af van onze partners.”

De Super des Fagnes wordt 20 jaar in 2014, maar de brouwerij zelf vierde in april dit jaar al zijn 15-jarig bestaan. De toekomst ziet er rooskleurig uit. “De afgelopen 15 jaar heb ik geleerd om zorgvuldig, toegankelijk en goed georganiseerd te zijn, maar ook om niets vanzelfsprekend te vinden. Het waren 15 mooie jaren met veel nieuwe ideeën waarvan ik met volle teugen heb genoten.”

 

La brasserie des fagnes In cijfers

 

informatie

Brasserie des Fagnes
Route de Nismes, 26
B-5660 Mariembourg
info@fagnes.be
www.brasseriedesfagnes.com

À lire aussi

Your opinion counts