Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Romy Di Donato © Mikomikostudio

Textiel wordt bepalend voor de 21ste eeuw

  • Dossier
  • / Design
Wallonie

Door Carole Depasse

In een tijd dat we nadenken over ons voedselconsumptiepatroon, zou het gebruik van kleding en stoffen voorwerpen in het algemeen ons moeten beroeren. Na de olie-industrie is de modebranche namelijk een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Ontmoeting met een plantaardige designer.

 

 

Jeugd: één been in Luik, één been in Italië

Opleiding: een klassieke opleiding tot industrieel vormgever aan de ESA Saint-Luc (Luik)

Aanzet: een vader die kleermaker is

Embleem: een cannabisplant

Nageslacht: Marie-Jeanne, ook een mooie plant

Hoogste doel: deelnemen aan de Milan Design Week - al gelukt!

Website: www.romydesignstudio.com

Hennep, linnen, rotan, stro, touw, algen, dennennaalden, wortels, haren ... Een jonge generatie ecodesigners vraagt zich af hoe grondstoffen met respect voor de natuur kunnen worden gebruikt. Een van hen is Romy Di Donato. Net als de zeven andere Luikse designers wier levensloop op de expositie ‘Face A - Face B’ in het Design Station wordt ontvouwd, heeft Romy een grillige weg afgelegd. Met pieken en dalen. Maar wel met vooruitgang. Na valse hoop op een uitgever heeft Romy in Luik een winkel geopend waar ze voorwerpen, stoffen, cosmetica en voedingsmiddelen op basis van biologische hennep verkoopt. Sommige daarvan (zaden in salades, meel in gebak, eiwitten in veganistische burgers) kunnen ter plaatse worden geproefd. De naam van de winkel, ‘Marie-Jeanne’, is een ondeugende knipoog naar recreatieve cannabis, beter bekend als marihuana.

“In de industriële wereld voel ik me niet in harmonie met mezelf en de voorwerpen die ik ontwerp. Mijn leven als designer voortzetten door een natuurlijk en ecologisch materiaal te bewerken, dat overal, gemakkelijk en zonder ontbossing groeit. Daarin vind ik mezelf terug.” Met ‘Fleur de Lice’, een milieuverantwoorde handweverij in Malmedy, is een samenwerking op touw gezet voor de productie van een rugzak van hennepvezels.

“Onderwijs in ecodesign zou de basis moeten zijn van elke designopleiding. Wij leven in een tijd waarin verspilling niet meer aanvaardbaar is. Ik denk dat een verantwoordelijke designer de ecologische verplichting in zijn creatieve proces integreert; hij denkt na om geen nutteloos voorwerp in het milieu te brengen. Ecodesign is vooral een houding.” (Giovanna Massoni)

 

Weven is iets anders dan roken

In Face B doorbreekt Romy de heersende opvattingen over hennep, een materiaal dat door zijn banden met cannabis in een kwade reuk staat. Maar industriële hennep is geen recreatieve cannabis. Het materiaal bevat weinig THC (tetrahydrocannabinol), het voornaamste psychoactieve bestanddeel van cannabis. “De bezoekers ontdekken met name een overzicht van het materiaal hennep, de prototypes die voortkomen uit mijn onderzoek op basis van ‘trial and error’ en een foto van de stoel van hennep die door Philippe Starck is ontworpen.”La formation en ecodesign devrait être la base de toute formation en design. Nous vivons dans une époque où le gaspillage n’est plus supportable. Je pense qu’un designer responsable intègre la contrainte écologique dans son processus créatif ; il réfléchit à ne pas injecter un objet in

À lire aussi

Your opinion counts